Chutney śliwkowy z imbirem

  • wyświetlono: 3675 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Chutney śliwkowy najlepiej smakuje z serami, wędlinami, pieczonym drobiem (kaczka, gęś).

palinos

Składniki

1 kg śliwek
2 duże czerwone cebule
rodzynki - 1 garść (jakże precyzyjna jednostka miar ;)
2 czubate łyżki utartego świeżego imbiru
2 łyżki jasnej gorczycy
1-2 łyżki mielonej kolendry
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka soli
1 łyżka miodu (może okazać się zbędna jeśli śliwki są bardzo słodkie)
5 łyżek octu balsamicznego
2 łyżki octu jabłkowego

Sposób przygotowania przepisu:

Chutney śliwkowy z imbirem

  • 1. Śliwki umyć, przekroić na pół, wyjąć pestki.
    Owoce przełożyć do garnka z grubym dnem, podgrzewać aż śliwki puszczą sok.
    Zmniejszczyć temperaturę gotowania do minimum, dodać pozostałe składniki sosu.
    Dusić pod przykrycie min. 1 godzinę. Często mieszać drewnianą łyżką, ponieważ chutney łatwo przywiera do dna garnka.
    Gorący sos przełożyć do wyparzonych słoików, pozostawiać do góry dnem, do ostygnięcia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Śliwkiimbirchutney

Komentarze

Podobne przepisy

Chutney pomidorowo-nektarynkowy z habanero

Dodane przez: igraszki losu

Chutney pomidorowo-nektarynkowy z habanero

Pyszny, aromatyczny i pikantny...

chutney z czarnej porzeczki

Dodane przez: dorota w

Chutney z czarnej porzeczki

Z czarnej porzeczki można przygotować...

Chutney z brusznicy

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Chutney z brusznicy (czerwonej borówki)

Taki chutney robiłam pierwszy raz...

Chutney z rabarbaru i pomidorów

Dodane przez: kasik1p3

Chutney z rabarbaru i pomidorów

Słodko kwaśny chutney z nutką pikantności....

Kiszone rzodkiewki z imbirem

Dodane przez: Kloruś

Kiszone rzodkiewki z imbirem

Ciekawy pomysł na wykorzystanie...

Cytryna z imbirem do herbaty

Dodane przez: agatab

Cytryna z imbirem do herbaty

Tak przygotowana cytryna jest źródłem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE