PIERŚ Z GĘSI Z CHUTNEYEM FIGOWYM I SMAŻONYMI ZIEMNIACZKAMI

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Zamarynowana w ziołach i piwie pierś z gęsi zyskała fantastyczny wyrazisty aromat.Dodatek chunteya figowego i smażonych w gęsim tłuszczu ziemniaczków zrobił z niej danie iście królewskie!Polecam!

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    ( 2 porcje )

    MIĘSO:

    * pierś z gęsi – ok. 300 g

    * tłuszcz gęsi – 50 g

    * piwo – 200 ml + 200 ml

    * przyprawy: tymianek , majeranek , sól, pieprz, czosnek, rozmaryn )

    * miód lipowy – 1 łyżka

    * cebula – 1 szt

    SMAŻONE ZIEMNIAKI:

    * ziemniaki – 2 szt

    * tłuszcz gęsi – ok. 50 g

    * sól – do smaku

    CHUTNEY FIGOWY:

    * świeże figi – 200 g

    * mała marchewka – 1 szt

    * cebula czerwona – 1 szt

    * olej – 1 łyżka

    * przyprawy: czosnek, cynamon, zmielone goździki , gałka muszkatołowa , sól, pieprz )

    * brązowy cukier – 50 g

    * ocet jabłkowy – 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy Chutney

Pierś z gęsi z chutneyem figowym i smażonymi ziemniaczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.

    SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    MIĘSO:

    Czosnek ( 3 ząbki ) miażdżymy, mieszamy z solą, pieprzem , tymiankiem, majerankiem, rozmarynem oraz miodem lipowym.

    Marynatą nacieramy oczyszczone mięso, zalewamy 200 ml piwa, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na conajmniej 12 godzin!

    Im dłużej w marynacie, tym smak będzie bardziej wyrazisty.

    W dużym garnku stapiamy tłuszczu gęsi, dodajemy posiekaną w piórka cebulę, podsmażamy na złoto.

    Dodajemy piersi z gęsi, obsmażamy z dwóch stron, a następnie zalewamy marynatą i dodatkowym 200 ml piwa.

    Przykrywamy na na wolnym ogniu dusimy do miękkości.

    Od czasu do czasu obracamy i ew. podlewamy odrobiną wody lub lekkiego bulionu.

    CHUTNEY FIGOWY:

    Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, dodajemy pokrojoną cebulę oraz marchewkę, przesmażamy.

    Wrzucamy pokrojone w kosteczkę figi, a po kilku minutach dodajemy przyprawy – malutki, posiekany ząbek czosnku i po szczypcie cynamonu, goździków, gałki, soli i pieprzu.

    Zasypujemy cukrem i zalewamy odrobiną octu.

    Na wolnym ogniu przesmażamy, mieszając, aż uzyskamy kremową konsystencję.

    SMAŻONE ZIEMNIAKI:

    Z umytych i obranych ziemniaków wycinamy „kulki” – za pomocą narzędzia do dekorowania.

    Smażymy na złoto w mocno rozgrzanym tłuszczu, odsączamy na papierowym ręczniku, solimy.

    CAŁOŚĆ:

    Podajemy gorące!

    Miękkie mięso kroimy pod ukosem.

    Podajemy ze świeżo usmażonymi ziemniaczkami i lekko ciepłym chutneyem.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Figi Gęś Mięso Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować