Jedna z naszych ulubionych potraw pachnących Azją i lekko rozgrzewającą ( pogoda za oknem płata nam figle więc taki kurczak będzie w sam raz ) zapraszam,
Kurczak w stylu syczuańskim z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron przygotowujemy zgodnie ze wskazówkami producenta.
Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki.
Wok lub patelnie rozgrzewamy i smażymy kurczaka na złoty kolor, zdejmujemy z patelni i odstawiamy na bok. Na tej samej patelni przesmażamy przez 1-2 minuty posiekany drobno czosnek, pastę chilli, imbir, posiekaną papryczkę chilli i ziarna pieprzu syczuańskiego.
Do przesmażonych przypraw wkładamy z powrotem zarumienionego kurczaka, wlewamy bulion, sos sojowy , ocet i gotujemy około 15- 20 minut aż do momentu kiedy kurczak w środku się dogotuje.
Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Kurczaka w sosie posypujemy szczypiorem i serwujemy z makaronem.
Komentarze