Kurczak w stylu syczuańskim z makaronem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Jedna z naszych ulubionych potraw pachnących Azją i lekko rozgrzewającą ( pogoda za oknem płata nam figle więc taki kurczak będzie w sam raz ) zapraszam,

  • 30 min

Składniki:

  • 500 gram filetów z udźca kurczaka
    1 ząbek czosnku
    1 łyżeczka startego imbiru
    ½ łyżeczki pieprzu syczuańskiego
    1 łyżeczka pasty chilli
    ½ szklanki bulionu
    2 łyżki sosu sojowego
    1 łyżeczka octu
    1 łyżeczka cukru brązowego
    1 papryczka chilli
    Sól, pieprz, olej
    2 łyżki posiekanego szczypioru
    Opakowanie makarony chińskiego lub japońskiego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Kurczak w stylu syczuańskim z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron przygotowujemy zgodnie ze wskazówkami producenta.

    Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki.

    Wok lub patelnie rozgrzewamy i smażymy kurczaka na złoty kolor, zdejmujemy z patelni i odstawiamy na bok. Na tej samej patelni przesmażamy przez 1-2 minuty posiekany drobno czosnek, pastę chilli, imbir, posiekaną papryczkę chilli i ziarna pieprzu syczuańskiego.

    Do przesmażonych przypraw wkładamy z powrotem zarumienionego kurczaka, wlewamy bulion, sos sojowy , ocet i gotujemy około 15- 20 minut aż do momentu kiedy kurczak w środku się dogotuje.

    Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.

    Kurczaka w sosie posypujemy szczypiorem i serwujemy z makaronem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Chińska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować