Kurczak w sosie teryiaki

0 (0 ocen)

  • 40 min

danie w smaku kuchni azjatyckiej

  • 40 min

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka
    2 ząbki czosnku
    1 cebula
    1 cm imbiru
    1 łodyga trawy cytrynowej
    1/2 szklanki sosu teryiaki (do marynowania)
    1 mała puszka kukurydzy
    1/2 słoiczka kiełków soi
    sos ostrygowy do smaku
    olej ryżowy do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak w sosie teryiaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet kurczaka kroimy na kawałki, zalewamy sosem teryiaki i odstawiamy na przynajmniej 15-20 minut.
    Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki, imbir ścieramy na drobnej tarce. Wszystko podsmażamy na oleju ryżowym,dodajemy trawę cytrynową (przed dodaniem dobrze jest grubszą końcówkę trawy lekko rozgnieść), a kiedy cebula się zeszkli wkładamy na patelnię zamarynowanego kurczaka.
    Kurczaka obsmażamy, a następnie polewamy sokiem z cytryny.
    Pod koniec smażenia dodajemy na patelnię kukurydzę i kiełki soi, smażymy przez chwilę tak aby zachowały jeszcze sprężystość.

    Podajemy z ryżem lub makaronem .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka

Podobne przepisy

To może cię zainteresować