1 filet z kurczaka
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 cm imbiru
1 łodyga trawy cytrynowej
1/2 szklanki sosu teryiaki (do marynowania)
1 mała puszka kukurydzy
1/2 słoiczka kiełków soi
sos ostrygowy do smaku
olej ryżowy do smażenia
Kurczak w sosie teryiaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet kurczaka kroimy na kawałki, zalewamy sosem teryiaki i odstawiamy na przynajmniej 15-20 minut.
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki, imbir ścieramy na drobnej tarce. Wszystko podsmażamy na oleju ryżowym,dodajemy trawę cytrynową (przed dodaniem dobrze jest grubszą końcówkę trawy lekko rozgnieść), a kiedy cebula się zeszkli wkładamy na patelnię zamarynowanego kurczaka.
Kurczaka obsmażamy, a następnie polewamy sokiem z cytryny.
Pod koniec smażenia dodajemy na patelnię kukurydzę i kiełki soi, smażymy przez chwilę tak aby zachowały jeszcze sprężystość.
Komentarze