Udka w sosie śmietanowo-szczawiowym

0 (0 ocen)

Pyszne i soczyste udka w sosie śmietanowym z dodatkiem szczawiu. Całość aromatycznie doprawiona pieprzem cytrynowym, kolendrą, kurkumą i kminem rzymskim. Przepis na udany i oryginalny mięsny dodatek do obiadu.

Składniki:

  • 2 ćwiartki drobiowe (łącznie 700g)

    Do natarcia mięsa:
    sól
    pieprz cytrynowy

    Sos:
    1 średni pęczek szczawiu (40g)
    1 większa biała cebula
    1 ząbek czosnku
    2 łyżki masła
    300 g śmietany 12%
    1 i 1/3 szklanki wody
    2 łyżki mąki kukurydzianej
    1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
    1/4 łyżeczki kurkumy
    1/4 łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu)
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz cytrynowy do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Udka w sosie śmietanowo-szczawiowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Udka w sosie śmietanowo-szczawiowym 1. W szerokim rondlu rozpuścić masło, dodać posiekany szczaw, obrane i posiekane cebulę oraz czosnek, wsypać kolendrę, kurkumę i kumin. Dusić 5 min.
  • Udka w sosie śmietanowo-szczawiowym 2. Następnie włożyć zamarynowane mięso, całość podlewając 1 szklanką wody. Gotować do miękkości (30 - 35 min). W połowie gotowania mięso odwrócić na drugą stronę.
  • Udka w sosie śmietanowo-szczawiowym 3. Śmietanę i mąkę dokładnie wymieszać. Zawiesinę wlać do mięsa z dodatkami. Mieszając, zagotować. Chwilę podgrzewać, aż sos zgęstnieje. Całość doprawić solą, cukrem i pieprzem cytrynowym.
  • 4. Mięso umyć, wysuszyć, podzielić na uda i podudzia. Następnie natrzeć solą oraz pieprzem cytrynowym i włożyć na kilka godzin do lodówki.

Porady

Szczaw można zastąpić szpinakiem, a także dużym pęczkiem natki pietruszki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować