Kurczak w sosie marchewkowym

4.5 (189 ocen)

  • 60 min

Rewelacyjne w smaku mięso, kremowy lekko pikantny sos. To moja propozycja na obiad.

  • 60 min

Składniki:

  • 6 udek z kurczaka
    2 łyżki masła klarowanego
    sól
    pieprz

    Sos
    2 łyżki masła klarowanego
    3 średnie marchewki
    200 g słodkiej śmietany (kremówki)
    500 ml bulionu
    3 łodygi selera naciowego
    1 cebula
    1 duży ząbek czosnku
    1/2 łyżeczki tymianku
    1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Kurczak w sosie marchewkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. a patelni rozgrzać masło. Udka oprószyć solą i pieprzem, a następnie przyrumienić z dwóch stron na złoty kolor. Przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 20 minut.

    Na czystej patelni rozgrzać masło i zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać startą marchewkę i pokrojony seler naciowy. Smażyć mieszając, a następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek, i kmin rzymski po czym zalać bulionem i dusić na wolnym ogniu około 7-8 minut. Warzywa muszą być miękkie.
    Na sicie odcedzić warzywa, a płyn zostawić nie wylewać.
    Zmiksować warzywa na gładko i zalać płynem tak, aby powstał gęsty sos. Wymieszać i zagrzać na patelni. Dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. doprawić solą i pieprzem.
    Sos wlać na upieczone udka i wstawić do piekarnika aż sos zacznie bulgotać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Marchewka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować