Kurczak w sosie pieczarkowo marchewkowym

3 (1 ocen)

Pyszne i aromatyczne danie. Nie wymaga dużo pracy, a wygląda i smakuje rewelacyjnie.

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
    300g pieczarek
    1 duża marchewka
    1 cebula
    1 szklanka bulionu
    5-6 łyżek śmietany
    1 łyżka mąki
    Zioła prowansalskie, natka pietruszki
    Sól, pieprz
    Oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak w sosie pieczarkowo marchewkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte, osuszone i oczyszczone piersi kurczaka kroimy w większą kostkę. Następnie solimy i pieprzymy do smaku. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy. Piersi kurczaka smażymy na złoty kolor.
  • 2. Następnie ściągamy mięso z patelni i kładziemy na nią pokrojoną w kostkę cebulę. Chwilę smażymy i dodajemy pieczarki pokrojone w cienkie plasterki oraz startą na tarce marchewkę. Całość mieszamy i podsmażamy. Następnie dodajemy bulion, zagotowujemy. Mąkę mieszamy ze śmietaną, rozprowadzamy gorącym rosołem (1-2 łyżki) i wlewamy do pieczarek. Mieszając zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i natką pietruszki. Do sosu dodajemy kurczaka, zmniejszamy ogień i chwilę gotujemy.
  • 3. Podajemy z ziemniakami, ryżem lub kaszą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Marchewka Pieczarki Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować