Kurczak w sosie pieczarkowo marchewkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte, osuszone i oczyszczone piersi kurczaka kroimy w większą kostkę. Następnie solimy i pieprzymy do smaku. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy. Piersi kurczaka smażymy na złoty kolor.
2.Następnie ściągamy mięso z patelni i kładziemy na nią pokrojoną w kostkę cebulę. Chwilę smażymy i dodajemy pieczarki pokrojone w cienkie plasterki oraz startą na tarce marchewkę. Całość mieszamy i podsmażamy. Następnie dodajemy bulion, zagotowujemy. Mąkę mieszamy ze śmietaną, rozprowadzamy gorącym rosołem (1-2 łyżki) i wlewamy do pieczarek. Mieszając zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i natką pietruszki. Do sosu dodajemy kurczaka, zmniejszamy ogień i chwilę gotujemy.
Komentarze