Tak przygotowane danie będzie smakowało wielbicielom mięs na słodko. Mięso w karmelu robiłam po raz pierwszy i jestem nim zachwycona, smakuje rewelacyjnie.
60 min
Składniki:
pierś z kurczaka 500g,
1 puszka mleczka kokosowego (400ml),
1 ząbek czosnku,
2 łyżki sosu sojowego,
3 cm korzenia imbiru,
1/2 cytryny,
3 łyżki cukru,
1 łyżka wody
Kurczak w sosie kokosowo-karmelowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czosnek obieramy i drobno siekamy. Kurczaka płuczemy, osuszamy i kroimy w większą kostkę.
2.Do rondelka wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy sos sojowy, starty na drobnych oczkach imbir oraz czosnek, mieszamy. Całość zagotowujemy.
3.Kolejno dodajemy kurczaka i dusimy pod przykryciem 20 minut. Po upływie tego czasu w osobnym garnku przygotowujemy karmel. Do garnka wsypujemy cukier, skrapiamy go łyżką wody i czekamy aż cukier się skarmelizuje, nie mieszamy! Do mięsa dodajemy karmel i sok z cytryny, dusimy już bez przykrycia kolejne 30 minut. Mięso smakuje najlepiej z ryżem. Proponuję podać je z ogórkiem konserwowym, aby przełamać słodycz karmelu. Życzę smacznego :)
Komentarze