Kurczak w sosie kokosowo-karmelowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Tak przygotowane danie będzie smakowało wielbicielom mięs na słodko. Mięso w karmelu robiłam po raz pierwszy i jestem nim zachwycona, smakuje rewelacyjnie.

  • 60 min

Składniki:


  • pierś z kurczaka 500g,
    1 puszka mleczka kokosowego (400ml),
    1 ząbek czosnku,
    2 łyżki sosu sojowego,
    3 cm korzenia imbiru,
    1/2 cytryny,
    3 łyżki cukru,
    1 łyżka wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Karmel

Kurczak w sosie kokosowo-karmelowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kurczak w sosie kokosowo-karmelowym 1. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Kurczaka płuczemy, osuszamy i kroimy w większą kostkę.
  • Kurczak w sosie kokosowo-karmelowym 2. Do rondelka wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy sos sojowy, starty na drobnych oczkach imbir oraz czosnek, mieszamy. Całość zagotowujemy.
  • Kurczak w sosie kokosowo-karmelowym 3. Kolejno dodajemy kurczaka i dusimy pod przykryciem 20 minut. Po upływie tego czasu w osobnym garnku przygotowujemy karmel. Do garnka wsypujemy cukier, skrapiamy go łyżką wody i czekamy aż cukier się skarmelizuje, nie mieszamy! Do mięsa dodajemy karmel i sok z cytryny, dusimy już bez przykrycia kolejne 30 minut. Mięso smakuje najlepiej z ryżem. Proponuję podać je z ogórkiem konserwowym, aby przełamać słodycz karmelu. Życzę smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Imbir Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować