Kaczka z gruszkami w karmelu

4.47 (186 ocen)

  • 30 min

Soczysta kaczka w połaczeniu z karmelizowaną gruszką

  • 30 min

Składniki:

  • 2 piersi z kaczki
    2 gruszki
    1 garść roszponki
    3 łyżki cukru
    3 łyżki wody
    1 łyżka masła
    sól,pieprz
    rozmaryn
Wystaw ocenę:

4.47 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Karmel

Kaczka z gruszkami w karmelu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi z kaczki przygotować nacinając skórę, tworząc kratkę.
    Oprószyć solą i pieprzem z obu stron.
    Mocno rozgrzać patelnię grillową i ułożyć piersi kacze skórą do dołu,
    a kiedy będzie już przyrumieniona obrócić na drugą stronę.
    Przełożyć do naczynia żaroodpornego posypać rozmarynem i włożyć na chwilę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
    W tym czasie na patelnię wsypujemy cukier, wlewamy wodę i czekamy aż powstanie karmel.
    Dodać łyżkę masła i dołożyć obrane i pokrojone na ćwiartki gruszki.
    Mieszać , aby gruszki były całe pokryte karmelem.
    Pierś wyciągamy z piekarnika i czekamy, aby chwilę odpoczęła.
    Ułożyć ją na roszponce, obłożyć gruszkami i polać resztką karmelu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Gruszki Kaczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować