Kurczak w sosie grzybowym z suszonymi pomidorami

4.5 (151 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Jeśli zostało Wam w zamrażarce trochę leśnych grzybów to to jest prosty i pyszny sposób na ich wykorzystanie, polecam :)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 filety z kurczaka
    500 gram grzybów leśnych (u mnie prawdziwki)
    8 szt. pomidorów suszonych
    300 ml domowego bulionu drobiowego
    1 łyżeczka oregano
    50 ml śmietany 30%
    1 garść natki pietruszki
    3 łyżki oliwy
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Kurczak w sosie grzybowym z suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby oczyszczamy, płuczemy, osuszamy kroimy w plasterki.
    Filety z kurczaka płuczemy, osuszamy, oprószamy solą, pieprzem i suszonym oregano. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i smażymy na niej na rumiano filety z kurczaka tj. po 3-4 minuty z każdej strony. Zarumienionego kurczaka przekładamy na talerz.
    Na patelnie wlewamy jeszcze odrobinę oliwy i przesmażamy na niej pokrojone grzyby (2-3 minuty lub do momentu kiedy nabiorą złotego koloru). Kiedy grzyby nabiorą złotego koloru wkładamy do nich podsmażonego kurczaka, pokrojone suszone pomidory i zalewamy wszystko bulionem – przykrywamy i dusimy na niezbyt dużym ogniu 10 minut. Następnie wlewamy śmietanę i doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem – gotujemy bez przykrycia około 5 minut. Kurczaka posypujemy natką pietruszki i serwujemy np. z makaronem, smacznego :D
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Grzyby Kurczak Makaron Suszone pomidory

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować