Kurczak w sosie grzybowym z suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby oczyszczamy, płuczemy, osuszamy kroimy w plasterki.
Filety z kurczaka płuczemy, osuszamy, oprószamy solą, pieprzem i suszonym oregano. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i smażymy na niej na rumiano filety z kurczaka tj. po 3-4 minuty z każdej strony. Zarumienionego kurczaka przekładamy na talerz.
Na patelnie wlewamy jeszcze odrobinę oliwy i przesmażamy na niej pokrojone grzyby (2-3 minuty lub do momentu kiedy nabiorą złotego koloru). Kiedy grzyby nabiorą złotego koloru wkładamy do nich podsmażonego kurczaka, pokrojone suszone pomidory i zalewamy wszystko bulionem – przykrywamy i dusimy na niezbyt dużym ogniu 10 minut. Następnie wlewamy śmietanę i doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem – gotujemy bez przykrycia około 5 minut. Kurczaka posypujemy natką pietruszki i serwujemy np. z makaronem, smacznego :D
Komentarze