Kurczak w sosie szpinakowo-śmietanowym z suszonymi pomidorami

  • wyświetlono: 2414 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 1

Dziś proponuję danie dość znane i popularne, jednak w mojej wersji. Jest to propozycja bardzo szybkiego obiadu, który zawsze smakuje doskonale, jest to kwestia doprawienia szpinaku żeby nie był mdły. I niejadki, które kręcą nosem na szpinak, wrąbią z apetytem całą porcję i jeszcze poproszą o dokładkę :)

Bez tytułu
  • 6 porcje
  • 50min
  • Łatwy

Składniki

Przygotuj:
- 1 dużą podwójną pierś kurczaka (lub 1 podwójną i 1 pojedynczy filet)
- 2 duże cebule
- kilka ząbków czosnku (u mnie cała główka, ale my kochamy czosnek)
- 500g szpinaku (u mnie mieszanka świeżego i mrożonego)
- kilka suszonych pomidorów - one fajnie podbiją smak
- 2/3 dużego kubka śmietany
- 1-2 szklanki wody
- sól, pieprz
- czosnek w proszku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 2 łyżki oleju
- 1 nieduża łyżka masła klarowanego do smażenia
Dodatkowo:
- pełnoziarnisty makaron

Sposób przygotowania przepisu:

Kurczak w sosie szpinakowo-śmietanowym z suszonymi pomidorami

  • 1. Kurczaka kroimy w kostkę o dowolnej wielkości. Porządnie posypujemy solą, świeżo zmielonym pieprzem, dodajemy łyżeczkę słodkiej papryki, łyżeczkę tymianku i olej. Mieszamy wszystko dokładnie i odstawiamy na jakieś pół godzinki.
  • 2. Cebulę i czosnek siekamy i w głębokiej patelni rumienimy na maśle klarowanym. Dodajemy porządną szczyptę soli. Cebuli i czosnku dodałam dość dużo, ponieważ szpinak bardzo je lubi i świetnie z nimi smakuje.
  • 3. Jeśli mamy mrożony szpinak, dodajemy go do przesmażonej cebuli i czosnku i dusimy pod przykryciem kilka minut na małym ogniu, aż rozmarznie. Jeśli mamy świeży, dodajemy go do cebuli i czosnku. Dusimy kilka minut, aż zmniejszy swoją objętość. Wtedy podlewamy go szklanką wody i całość dusimy do miękkości.
  • 4. Kiedy szpinak jest już miękki, delikatny i przeszedł maślanym smakiem, dodajemy do niego pokrojone w kostkę suszone pomidory, mieszamy i smażymy jeszcze kilka minut, aż smaki się połączą.
  • 5. W międzyczasie na drugiej patelni smażymy kurczaka.
    Makaron pełnoziarnisty gotujemy zgodnie ze wskazówkami producenta.
  • 6. Teraz dolewamy kolejną szklankę wody i śmietanę. Starannie wszystko mieszamy i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem - nie żałujemy, bo szpinak mdły będzie obrzydliwy. Cebula, czosnek i pomidory nie zrobią nam same całej roboty, my też doprawiamy.
  • 7. Na koniec dodajemy usmażonego kurczaka i dusimy razem jeszcze przez 2-3 minutki,


    Podajemy gorące, z makaronem pełnoziarnistym i ewentualnie jakąś surówką.







    Smacznego!!!!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

soskurczak ze szpinakiemfit kurczaksos do kurczakakurczak w sosie szpinakowym

Komentarze

Podobne przepisy

Piersi z kurczaka w sosie z suszonych pomidorów

Dodane przez: Majaa

Piersi z kurczaka w sosie z suszonych pomidorów

Ponad wszystkie potrawy świata...

Polędwiczki w sosie z suszonych pomidorów

Dodane przez: mysza75

Polędwiczki w sosie z suszonych pomidorów

Obiad który powstał w 20 minut...

Kurczak z pieczarkami w kremowym sosie śmietanowym

Dodane przez: Andzia Pichci

Kurczak z pieczarkami w kremowym sosie śmietanowym

To propozycja na szybki i smaczny...

mintaj w sosie smietanowo-szpinakowym

Dodane przez: Michalina

Mintaj w sosie śmietanowo-szpinakowym

Jeśli nie macie pomysłu na rybę,...

penne

Dodane przez: ladygoga

Penne z kurczakiem w sosie śmietanowo – serowym

Pyszne, szybkie danie, w którym...

Kurczak z brokułami w sosie śmietanowym

Dodane przez: kamila19851

Kurczak z brokułami w sosie śmietanowym

Szybka propozycja obiadowa.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE