Kurczak w sosie szpinakowo-śmietanowym z suszonymi pomidorami

5 (142 ocen)

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Dziś proponuję danie dość znane i popularne, jednak w mojej wersji. Jest to propozycja bardzo szybkiego obiadu, który zawsze smakuje doskonale, jest to kwestia doprawienia szpinaku żeby nie był mdły. I niejadki, które kręcą nosem na szpinak, wrąbią z apetytem całą porcję i jeszcze poproszą o dokładkę :)

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Przygotuj:
    - 1 dużą podwójną pierś kurczaka (lub 1 podwójną i 1 pojedynczy filet)
    - 2 duże cebule
    - kilka ząbków czosnku (u mnie cała główka, ale my kochamy czosnek)
    - 500g szpinaku (u mnie mieszanka świeżego i mrożonego)
    - kilka suszonych pomidorów - one fajnie podbiją smak
    - 2/3 dużego kubka śmietany
    - 1-2 szklanki wody
    - sól, pieprz
    - czosnek w proszku
    - 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
    - 1 łyżeczka suszonego tymianku
    - 2 łyżki oleju
    - 1 nieduża łyżka masła klarowanego do smażenia
    Dodatkowo:
    - pełnoziarnisty makaron
Wystaw ocenę:

5 (142 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Kurczak w sosie szpinakowo-śmietanowym z suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka kroimy w kostkę o dowolnej wielkości. Porządnie posypujemy solą, świeżo zmielonym pieprzem, dodajemy łyżeczkę słodkiej papryki, łyżeczkę tymianku i olej. Mieszamy wszystko dokładnie i odstawiamy na jakieś pół godzinki.
  • 2. Cebulę i czosnek siekamy i w głębokiej patelni rumienimy na maśle klarowanym. Dodajemy porządną szczyptę soli. Cebuli i czosnku dodałam dość dużo, ponieważ szpinak bardzo je lubi i świetnie z nimi smakuje.
  • 3. Jeśli mamy mrożony szpinak, dodajemy go do przesmażonej cebuli i czosnku i dusimy pod przykryciem kilka minut na małym ogniu, aż rozmarznie. Jeśli mamy świeży, dodajemy go do cebuli i czosnku. Dusimy kilka minut, aż zmniejszy swoją objętość. Wtedy podlewamy go szklanką wody i całość dusimy do miękkości.
  • 4. Kiedy szpinak jest już miękki, delikatny i przeszedł maślanym smakiem, dodajemy do niego pokrojone w kostkę suszone pomidory, mieszamy i smażymy jeszcze kilka minut, aż smaki się połączą.
  • 5. W międzyczasie na drugiej patelni smażymy kurczaka.
    Makaron pełnoziarnisty gotujemy zgodnie ze wskazówkami producenta.
  • 6. Teraz dolewamy kolejną szklankę wody i śmietanę. Starannie wszystko mieszamy i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem - nie żałujemy, bo szpinak mdły będzie obrzydliwy. Cebula, czosnek i pomidory nie zrobią nam same całej roboty, my też doprawiamy.
  • 7. Na koniec dodajemy usmażonego kurczaka i dusimy razem jeszcze przez 2-3 minutki,


    Podajemy gorące, z makaronem pełnoziarnistym i ewentualnie jakąś surówką.







    Smacznego!!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować