Kotleciki z jajek świetnie smakowo komponuję się z aromatycznym sosem z grzybów leśnych, można podać całość jako główne danie lub wzbogacić o makaron, kaszę cz tez gotowane ziemniaki w formie chrzanowego puree .
45 min
Dla 4 osób
Składniki:
8 jajek ugotowanych na twardo
1 jajko surowe
5-6 pomidorów suszonych z oleju
1/2 pęczka posiekanego szczypiorku
2-3 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka suszonych pomidorów w płatkach
sól, pieprz
olej rzepakowy do smażenia.
Sos grzybowy:
1 cebula
500g mrożonych lub świeżych grzybów leśnych
1 łyżka proszku grzybowego ( miałam z kani)
500 ml wody lub bulionu
4 łyżki śmietany 18%
sól, pieprz
masło klarowane do smażenia
Kotlety jajeczne z suszonymi pomidorami w sosie grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kotlety jajeczne: Ugotowane jajka obieramy, myjemy, kroimy w małą kostkę.
Suszone pomidory odsączamy z oleju, kroimy drobno.
Składniki umieszczamy w misce.
Wbijamy surowe jajko, dodajemy szczypiorek, bułkę tartą oraz przyprawy.
Wyrabiamy masę do połączenia się składników.
Z masy jajecznej formujemy zgrabne kotleciki.
W patelni rozgrzewamy olej, smażymy kotlety na rumiano z obu stron.
Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
2.Sos grzybowy: Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na rozgrzanym maśle klarowanym.
Dodajemy grzyby, smażymy kolejne 5 min co jakiś czas mieszając.
Wlewamy wodę lub bulion, wsypujemy proszek grzybowy.
Dusimy na wolnym ogniu 20-25 min.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Śmietanę mieszamy z chochlą sosu, przelewamy do garnka.
Pozostawiamy kolejne 2-3 min na gazie.
Komentarze