Kurczak w sosie grzybowym

4 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Małe kawałki filetu z kurczaka w pysznym grzybowym sosie z dodatkiem śmietany. Jesienny obiad dla całej rodziny.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g filetu z kurczaka,

    650 g grzybów - waga przed ugotowaniem,

    200 ml śmietany 36% do sosów,

    sól, pieprz,

    łyżeczka oleju,

    łyżka mąki - opcjonalnie,

    natka pietruszki do dekoracji
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Kurczak w sosie grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby dokładnie oczyszczamy, kroimy na pół lub na mniejsze kawałki jeśli grzyby są duże.
    zalewamy wodą, aby przykryła grzyby. Gotujemy przez 30 minut, zdejmujemy burzyny.

    Kurczaka kroimy w małą kostkę, Podsmażamy na oleju do zarumienienia wraz z dodatkiem soli i pieprzu. Wrzucamy grzyby i zalewamy wodą z gotowania grzybów - nie musimy użyć całej, można dolewać stopniowo w zależności jakiej gęstości lubimy sos.

    Dusimy na średnim ogniu przez 5-7 minut. Zabielamy śmietaną - można ją wcześniej zahartować dodając do niej trochę ciepłego wywaru. Całość mieszamy, gotujemy jeszcze 3-4 minuty.
    W razie potrzeby możemy delikatnie zagęścić mąką.
    Podajemy ze świeżą natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad Szybka kuchnia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować