Kurczak w sosie grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby dokładnie oczyszczamy, kroimy na pół lub na mniejsze kawałki jeśli grzyby są duże.
zalewamy wodą, aby przykryła grzyby. Gotujemy przez 30 minut, zdejmujemy burzyny.
Kurczaka kroimy w małą kostkę, Podsmażamy na oleju do zarumienienia wraz z dodatkiem soli i pieprzu. Wrzucamy grzyby i zalewamy wodą z gotowania grzybów - nie musimy użyć całej, można dolewać stopniowo w zależności jakiej gęstości lubimy sos.
Dusimy na średnim ogniu przez 5-7 minut. Zabielamy śmietaną - można ją wcześniej zahartować dodając do niej trochę ciepłego wywaru. Całość mieszamy, gotujemy jeszcze 3-4 minuty.
W razie potrzeby możemy delikatnie zagęścić mąką.
Podajemy ze świeżą natką pietruszki.
Komentarze