Kurczak pod pierzynką

0 (0 ocen)

  • 30 min

W moim domu przepis zagościł dzięki mojej mamie. Danie idealne na imprezy zarówno rodzinne jak i w gronie przyjaciół. Pyszne i niecodzienne mięso może również urozmaicić niedzielny obiad.

  • 30 min

Składniki:

  • - 2 piersi z kurczaka
    - puszka brzoskwini
    - 250 g sera pleśniowego brie
    - pół szklanki mąki
    - natka pietruszki
    -sól, pieprz, majeranek, olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi kroimy na cienkie kawałki. Rozbijamy delikatnie, przyprawiamy, solą pieprzem i majerankiem, oprószamy mąką. Smażymy na oleju z każdej strony tak żeby się zarumieniły (wystarczy dosłownie kilka minut. Następnie mięso układamy na blaszce do pieczenia.
  • 2. Na każdym kawałku mięsa układamy po dwa plasterki sera pleśniowego. Mięso zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez około 15-20 minut.
  • 3. Na koniec na mięso nakładamy po 2-3 plasterków brzoskwini i całość zapiekamy przez około 5 minut.
  • 4. Piersi podajemy na ciepło lub na zimno ozdobione świeżą natką pietruszki.

Porady

Piersi z kurczaka możemy też zastąpić schabem - w oryginalnym pomyśle który dostałam był właśnie schab.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Mięso Schab Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować