Kurczak po staropolsku nadziewany wątróbką, śliwkami i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka myjemy, następnie osuszamy i nacieramy w środku a także na zewnątrz solą i pieprzem. Odstawiamy. Wątróbki oczyszczamy i siekamy na drobną kostkę, kasze gotujemy do miękkości. Orzechy siekamy i sparzamy wrzątkiem. Odcedzamy. Czosnek oraz zioła siekamy. W misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Na koniec wrzucamy posiekane śliwki. Kurczaka nadziewamy przygotowanym farszem. Nicią bawełnianą zszywamy go i układamy w brytfannie. Po wierzchu smarujemy go oliwą i posypujemy solą. Do naczynia wlewamy ok 2 szklanki wody.
Można przygotować kompletny obiad i dodatkowo z kurczakiem upiec ziemniaki i inne warzywa.
Piec około 2 godz w temp 190- 200C. Co jakiś czas podlewając go powstałym sosem.
Idealny na świąteczny obiad.
Komentarze