Kurczak po staropolsku nadziewany wątróbką, śliwkami i orzechami

0 (0 ocen)

Wspaniale się prezentuje na świątecznym stole.

Składniki:

  • Składniki;
    duży kurczak ( u mnie 2 kg.)
    oliwa
    sól, pieprz
    2 szklanki wody
     
    Farsz;
    25 dag wątróbki
    10 dag orzechów włoskich
    4 łyżki ugotowanej kaszy jęczmiennej
    2 łyżeczki pokrojonego świeżego tymianku
    1 łyżeczka pokrojonego świeżego majeranku
    sól, pieprz do smaku
    kilka suszonych śliwek
    3 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wątróbka

Kurczak po staropolsku nadziewany wątróbką, śliwkami i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka myjemy, następnie osuszamy i nacieramy w środku a także na zewnątrz solą i pieprzem. Odstawiamy. Wątróbki oczyszczamy i siekamy na drobną kostkę, kasze gotujemy do miękkości. Orzechy siekamy i sparzamy wrzątkiem. Odcedzamy. Czosnek oraz zioła siekamy. W misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Na koniec wrzucamy posiekane śliwki. Kurczaka nadziewamy przygotowanym farszem. Nicią bawełnianą zszywamy go i układamy w brytfannie. Po wierzchu smarujemy go oliwą i posypujemy solą. Do naczynia wlewamy ok 2 szklanki wody.
    Można przygotować kompletny obiad i dodatkowo z  kurczakiem upiec ziemniaki i inne warzywa.
    Piec około 2 godz w temp 190- 200C. Co jakiś czas podlewając go powstałym sosem.
     Idealny na świąteczny obiad.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować