Kurczak wolno pieczony w marynacie

4.49 (181 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Chrupiący, pełen ziół, złocisty kurczak wolno pieczony.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kurczak
    składniki na marynatę
    kilka liści laurowych
    sok z jednej cytryny lub 3 łyżki octu winnego
    starta skórka z cytryny
    łyżeczka musztardy
    kilka łyżek oleju
    4 łyżki miodu akacjowego
    2 łyżeczki lubczyku
    2 łyżeczki mielonej papryki
    płaska łyżeczka mielonego czosnku lub ząbek świeżego
    łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

4.49 (181 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kurczak pieczony

Kurczak wolno pieczony w marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki marynaty zmieszać ze sobą. Mięso natrzeć i marynować 12 godzin w lodówce. Następnego dnia wyjąć z lodówki godzinę przed pieczeniem. Rozgrzać piekarnik na 160 stopni i piec ok. 2 godzin, następnie podkręć temperaturę do 220 stopni na ostatnie 30 minut. Podawać z ziemniakami i surówkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bezglutenowa Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować