kurczak
składniki na marynatę
kilka liści laurowych
sok z jednej cytryny lub 3 łyżki octu winnego
starta skórka z cytryny
łyżeczka musztardy
kilka łyżek oleju
4 łyżki miodu akacjowego
2 łyżeczki lubczyku
2 łyżeczki mielonej papryki
płaska łyżeczka mielonego czosnku lub ząbek świeżego
łyżeczka soli
Kurczak wolno pieczony w marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki marynaty zmieszać ze sobą. Mięso natrzeć i marynować 12 godzin w lodówce. Następnego dnia wyjąć z lodówki godzinę przed pieczeniem. Rozgrzać piekarnik na 160 stopni i piec ok. 2 godzin, następnie podkręć temperaturę do 220 stopni na ostatnie 30 minut. Podawać z ziemniakami i surówkami.
Komentarze