Kurczak w marynacie miodowo-czosnkowej pieczony z marchewką

4.5 (181 ocen)

  • 3 godz. 20 min
  • Dla 2 osób

Mięso wychodzi bardzo delikatne, lekko słodkie - z wyjątkowym posmakiem czosnku. I ta zarumieniona skórka oraz aromatyczne kawałki marchewki... Koniecznie spróbujcie!

  • 3 godz. 20 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 2 ćwiartki z kurczaka
    Marynata:
    1 łyżka miodu (płynnego)
    1 łyżka oleju
    2-3 ząbki czosnku
    1 łyżeczka soli (płaska)
    1/2 łyżeczki tymianku
    1/2 łyżeczki papryki słodkiej
    1/2 łyżeczki papryki ostrej
    Ponadto:
    1 marchewka
    2 liście laurowe
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kurczak pieczony

Kurczak w marynacie miodowo-czosnkowej pieczony z marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować marynatę.
    Miód i olej dokładnie połączyć z drobno posiekanym czosnkiem oraz przyprawami.
    Przygotować kurczaka.
    Kurczaka umyć, ja dodatkowo ćwiartki przecinam na dwie części i po osuszeniu dokładnie pokryć marynatą.
    Całość odstawić do lodówki minimum na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
    Po tym czasie kawałki kurczaka, listki laurowe oraz marchewkę uprzednio pokrojoną w plasterki umieścić w rękawie do pieczenia, szczelnie związać i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
    Całość piec 70-90 minut w 180 stopniach.
    Pod koniec pieczenia worek należy rozciąć, aby mięso było zarumienione.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Kurczak Marchewka Miód Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować