Bardzo pikantne udka dla wielbicieli ostrych smaków.
60 min
Składniki:
dla 2 osób:
2 duże udka z kurczaka,
na pastę:
1-3łyżeczki chilli (ilość zależy od tego, jak pikantne smaki lubimy),
1/4 łyżeczki kurkumy,
kilka łyżek soku z cytryny,
1/4 łyżeczki imbiru,
łyżeczka czosnku,
1/4 łyżeczki cynamonu,
3 goździki (roztłuczone na proszek),
łyżeczka kuminu,
sól, pieprz
łyżka oliwy,
Kurczak pieczony w indyjskiej paście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na pastę wymieszać - dodać tyle soku z cytryny lub/i wody, by powstała gęsta pasta (może się jej wydawać mało, ale starczy na dwa duże udka). Kurczaka doprawić solą i pieprzem, ponakłuwać delikatnie nożem i wmasować pastę. Ostawić na kilka godzin do lodówki, piec w 200 stopniach około 60-80 minut (czas pieczenia zależy od wielkości udek, blaszkę warto wyłożyć folią).
Komentarze