Kurczak pieczony w indyjskiej paście

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bardzo pikantne udka dla wielbicieli ostrych smaków.

  • 60 min

Składniki:

  • dla 2 osób:
    2 duże udka z kurczaka,
    na pastę:
    1-3łyżeczki chilli (ilość zależy od tego, jak pikantne smaki lubimy),
    1/4 łyżeczki kurkumy,
    kilka łyżek soku z cytryny,
    1/4 łyżeczki imbiru,
    łyżeczka czosnku,
    1/4 łyżeczki cynamonu,
    3 goździki (roztłuczone na proszek),
    łyżeczka kuminu,
    sól, pieprz
    łyżka oliwy,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak pieczony w indyjskiej paście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na pastę wymieszać - dodać tyle soku z cytryny lub/i wody, by powstała gęsta pasta (może się jej wydawać mało, ale starczy na dwa duże udka). Kurczaka doprawić solą i pieprzem, ponakłuwać delikatnie nożem i wmasować pastę. Ostawić na kilka godzin do lodówki, piec w 200 stopniach około 60-80 minut (czas pieczenia zależy od wielkości udek, blaszkę warto wyłożyć folią).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Indyjska Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować