Kurczak w zielonej paście curry

0 (0 ocen)

  • 30 min

Danie kuchni azjatyckiej. Bardzo smaczne i nie aż takie ostre w przeciwieństwie do dań przygotowanych z czerwonym odpowiednikiem pasty curry.

  • 30 min

Składniki:

  • 500 g piersi kurczaka
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki zielonej pasty curry
    1 łyżka brązowego cukru
    400 ml mleczka kokosowego
    skórka i sok z 1/2 limonki
    1 łyżka sosu sojowego
    sól, pieprz
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Kurczak w zielonej paście curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś kurczaka kroimy w większa kostkę. Cebulę kroimy w piórka. Na odrobinie oleju podsmażamy cebulę. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier i pastę curry. Razem wszystko podsmażamy przez chwilę. Dodajemy pokrojone piersi i smażymy na rumiano. Następnie zalewamy mleczkiem kokosowym, dodajemy sok i skórkę z połowy limonki, sos sojowy i smażymy do zredukowania sosu przez kilka minut. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ulubionym ryżem. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować