Kurczak na dziko

4.5 (155 ocen)

  • Łatwy

Kurczak pachnący jałowcem .

  • Łatwy

Składniki:

  • - kurczak -duży: 1 sztuka
    - cytryna: 1 sztuka
    - mielony jałowiec: 1 łyżka
    - ziele angielskie: 5 sztuk
    - liść laurowy: 2 sztuki
    - przyprawa do drobiu: 1 łyżeczka

    - bulion: 1 szklanka
    - wino wytrawne: 1 szklanka
    - cebula: 1 sztuka
    - posiekany lubczyk: 0.5 łyżki
    - mąka: 1 łyżka
    - olej do smażenia: 0.25 szklanki
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak na dziko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka dzielimy na porcje, nacieramy sokiem z cytryny, zmielonym jałowcem, majerankiem, przyprawą do drobiu dodajemy do niego ziele angielskie i połamane liście laurowe, zostawiamy na 24 godz.
  • 2. Olej podgrzewamy na patelni i obsmażamy mięso na bardzo rumiany kolor, przekładamy do naczynia w którym będziemy je dusić, zalewamy bulionem i marynatą z kurczaka, dodajemy podsmażoną cebulkę, lubczyk i jałowiec w ziarnach. Gdy mięso będzie miękkie wyciągamy je z garnka a sos przecieramy, do gładkiego sosu dolewamy wino i łyżkę mąki rozrobioną w małej ilości wody, dokładamy mięso i dusimy razem jeszcze około 10 min,przed podaniem posypujemy zieloną pietruszką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować