Wołowina na dziko z leśnymi grzybami

4.48 (168 ocen)

Przepis podpatrzyłam w książce Piotra Galińskiego "Taniec z garami", zamiast mięsa z dzika użyłam wołowiny i zmieniłam nieco proporcje składników. Gulasz wyszedł rewelacyjny!.

Składniki:

  • 1 kg wołowiny – u mnie rozbratel
    MARYNATA:
    1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
    1 szklanka wody
    3 łyżki octu winnego
    liść laurowy
    2 ziarna ziela angielskiego
    4 ziarna jałowca
    mała cebula nabita dwoma goździkami
    świeżo mielony pieprz
    PONADTO:
    2 łyżki oleju
    50 dag pokrojonych grzybów leśnych – u mnie mrożone
    3 łyżki masła klarowanego
    1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
    1/2 szklanki śmietanki kremówki
    suszony tymianek
    sól
    świeżo mielony pieprz
Wystaw ocenę:

4.48 (168 ocen)

Zobacz również:

Kremówka Dania główne Gulasz

Wołowina na dziko z leśnymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę, umieścić w pojemniku, dodać wszystkie składniki marynaty, wymieszać, pojemnik zamknąć i wstawić do lodówki na 24 godziny.
    Grzyby wrzucić do rondelka i podgrzewać aż się rozmrożą, dodać masło, wymieszać i poddusić.
    Mięso dokładnie osączyć z marynaty i mocno obsmażyć na rozgrzanym oleju, dodać podduszone grzyby, suszony tymianek i pieprz.
    Dusić razem do miękkości mięsa, często mieszając i w razie potrzeby podlewając wodą.
    Na koniec dodać wino i kremówkę, doprawić do smaku solą i ewentualnie jeszcze pieprzem.
    Podawać z gotowanymi ziemniakami i surówką, np. z marchewki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwone wino Grzyby Tymianek Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować