KURCZAK LECHA

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

ciekawy smak, tylko dłużej trzeba piec

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kurczak o wadze ok. 1,5 kg
    1 puszka piwa Lech
    1 marchewka
    7-8 ziemniaków
    0,5 kg pieczarek
    Pól papryki
    Cytryna
    przyprawa uniwersalna, pieprz, czosnek granulowany, słodka mielona papryka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kurczak pieczony

Kurczak lecha - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • KURCZAK LECHA 1. Kurczaka po umyciu i osuszeniu posmarować olejem, skropić sokiem z cytryny oraz natrzeć przyprawami. Przykryć i wynieść w chłód na dobę.
  • KURCZAK LECHA 2. Blachę wysłać folią aluminiową. Piwo otworzyć i odlać 0,5 szklanki.
    Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
    Kurczaka usadzić na puszce, ustawić na blasze, dookoła obłożyć ziemniakami, pieczarkami, papryką. Podlać 0,5 szklanki piwa.
    Kurczaka przed wstawieniem do piekarnika oprószyć jeszcze słodką papryką.
  • KURCZAK LECHA 3. Wstawić kurczaka do nagrzanego piekarnika na ok. 2 godziny, trzeba sprawdzać czy miękki. W trakcie pieczenia polewać sosem z pieczenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować