Przygotowałam kurczaka, który jest godzien prawdziwej królowej Kleopatry, słynęła ona z kąpieli w mleku i miodzie. Mięso, dzięki duszeniu w mleku, jest niezwykle soczyste i kruche, a miód nadaje delikatnej słodyczy.
Kurczak kleopatry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi z kurczaka płuczemy i osuszamy, usuwamy z nich błonki. Oprószamy je solą i pieprzem z każdej strony i nacieramy słodką i ostrą papryką. Mięso odstawiamy do lodówki na 30 minut.
2.Mleko mieszamy z miodem aż do połączenia składników. Czosnek obieramy i kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy czosnek.
3.Czosnek ma nadać aromatu, gdy tylko zacznie brązowieć zdejmujemy go z patelni. Kurczaka obtaczamy w mące i podsmażamy na rumiano. Zalewamy go mlekiem z miodem i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 25 minut.
4.Najlepiej, aby naczynie, w którym dusimy mięso nie było zbyt szerokie, żeby jak najwięcej mięsa było zakrytego mlekiem.
Do mięsa można dodać troszkę soku z cytryny.
Smacznego ;)
Komentarze