Kurczak Kleopatry

0 (0 ocen)

Przygotowałam kurczaka, który jest godzien prawdziwej królowej Kleopatry, słynęła ona z kąpieli w mleku i miodzie. Mięso, dzięki duszeniu w mleku, jest niezwykle soczyste i kruche, a miód nadaje delikatnej słodyczy.

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka (500g),
    1 szklanka mleka,
    3 łyżki miodu,
    3 ząbki czosnku,
    1-2 łyżeczki słodkiej papryki,
    szczypta ostrej papryki,
    mąka do obtoczenia,
    sól,
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak kleopatry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kurczak Kleopatry 1. Piersi z kurczaka płuczemy i osuszamy, usuwamy z nich błonki. Oprószamy je solą i pieprzem z każdej strony i nacieramy słodką i ostrą papryką. Mięso odstawiamy do lodówki na 30 minut.
  • Kurczak Kleopatry 2. Mleko mieszamy z miodem aż do połączenia składników. Czosnek obieramy i kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy czosnek.
  • Kurczak Kleopatry 3. Czosnek ma nadać aromatu, gdy tylko zacznie brązowieć zdejmujemy go z patelni. Kurczaka obtaczamy w mące i podsmażamy na rumiano. Zalewamy go mlekiem z miodem i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 25 minut.
  • Kurczak Kleopatry 4. Najlepiej, aby naczynie, w którym dusimy mięso nie było zbyt szerokie, żeby jak najwięcej mięsa było zakrytego mlekiem.
    Do mięsa można dodać troszkę soku z cytryny.
    Smacznego ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Miód Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować