Kurczak długo pieczony z papryczką Chipotle

0 (0 ocen)

Znalazłam przepis w którym użyłam i papryczek i płynnego dymu. W efekcie otrzymamy smaczne , poszarpane kurze mięso, które możemy zawinąć w tortille, podać w bułce, lub po prostu potraktować jak zwykłe mięso w daniu głównym i podać np z kaszą bulgur. Przepis ze strony Can You Stay for Dinner

Składniki:

  • 500 g mięsa z kurczaka (piersi, uda) bez kości i skóry
    sól
    sos:
    1/4 czerwonej cebuli, posiekanej
    2 ząbki czosnku
    200 g pomidorów z puszki
    2 papryczki chipotle w sosie adobo+ 2 łyżeczki sosu
    1 łyżka brązowego cukru
    sok z 1/2 limonki
    ok 1/4 szklanki świeżej kolendry
    1/8 - 1/4 łyżeczki płynnego aromatu dymu (opcjonalnie)
    do podania:
    domowe tortille ( np takie )
    lub bułki (np takie )
    ostra papryczka np jalapeno
    świeża kolendra
    czerwona cebula w cienkich plasterkach
    zielona sałata, czerwona cykoria
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak długo pieczony z papryczką chipotle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Mięso umyć, osuszyć, posolić. Umieść kurczaka w misie wolnowaru.
  • 2. 2. Wszystkie pozostałe składniki zmiksować na gładka masę w blenderze lub malakserze.
  • 3. 3. Zalać piersi kurczaka i gotować w ustawieniu low przez 8-10 godzin.
  • image-0egkxbw 4. 4.Przenieść mięso na deskę lub do głębszego naczynia. Używając dwóch widelców porozdzielać na drobne strzępy. Tak przygotowanego kurczaka podawać np ze świeżą bułką, posypane kolendrą i ostrą papryczką, Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kolendra Kurczak Limonka Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować