podwójna pierś kurczaka (można też użyć udek bez skóry i kości),
duża papryka,
ok. 250-300 g pieczarek,
puszka pomidorów lub 4 świeże pomidory średniej wielkości,
cebula,
2 ząbki czosnku,
10-15 listków świeżej bazylii,
ok. 1/2 szklanki czerwonego wina,
sól, pieprz, chili w proszku (można użyć chili w płatkach), tymianek
Kurczak cacciatore - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś pokroić na małe kawałki, paprykę w paseczki, pieczarki w plasterki. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Kurczaka doprawić solą i pieprzem, przesmażyć na małej ilości tłuszczu do zarumienienia. Na patelnię po kurczaku wrzucić cebulę i paprykę, smażyć ok. 5 minut, dodać pieczarki i czosnek. Dusić wszystko ok. 7 minut - składniki powinny wypuścić płyn. Wlać wino, zredukować. Do składników na patelni dodać kurczaka, doprawić chili, wrzucić drobno pokrojone lub rozgniecione pomidory wraz z sokiem. Wrzucić połowę bazylii i dusić wszystko na małym ogniu około 40 minut (można dłużej), aż sos zgęstnieje. Sprawdzić, czy sosu nie potrzeba doprawić i wrzucić resztę bazylii. Podawać z chrupiącym pieczywem
Komentarze