Kurczak Cacciatore

0 (0 ocen)

  • 45 min

Przepis Laury Vitale

  • 45 min

Składniki:

  • podwójna pierś kurczaka (można też użyć udek bez skóry i kości),
    duża papryka,
    ok. 250-300 g pieczarek,
    puszka pomidorów lub 4 świeże pomidory średniej wielkości,
    cebula,
    2 ząbki czosnku,
    10-15 listków świeżej bazylii,
    ok. 1/2 szklanki czerwonego wina,
    sól, pieprz, chili w proszku (można użyć chili w płatkach), tymianek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos pomidorowy

Kurczak cacciatore - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś pokroić na małe kawałki, paprykę w paseczki, pieczarki w plasterki. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Kurczaka doprawić solą i pieprzem, przesmażyć na małej ilości tłuszczu do zarumienienia. Na patelnię po kurczaku wrzucić cebulę i paprykę, smażyć ok. 5 minut, dodać pieczarki i czosnek. Dusić wszystko ok. 7 minut - składniki powinny wypuścić płyn. Wlać wino, zredukować. Do składników na patelni dodać kurczaka, doprawić chili, wrzucić drobno pokrojone lub rozgniecione pomidory wraz z sokiem. Wrzucić połowę bazylii i dusić wszystko na małym ogniu około 40 minut (można dłużej), aż sos zgęstnieje. Sprawdzić, czy sosu nie potrzeba doprawić i wrzucić resztę bazylii. Podawać z chrupiącym pieczywem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kurczak Papryka Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować