Udka Cacciatore

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Delikatne mięso z udek kurczaka, podane z warzywami oraz pieczarkami, ich smak rozpływa się w ustach. Koniecznie wypróbuj, a nie pożałujesz.

  • 40 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 400 g podudzia kurczaka bez kości i skóry
    • 1 cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 250 g pieczarek
    • 3 papryki, żółta, czerwona, zielona
    • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    • 1 puszka pomidorów krojonych
    • 1 szk. wina czerwonego wytrawnego
    • Olej do smażenia
    • Sól
    • 1 łyżka przyprawy do kurczaka
    • Pieprz
    • 1 łyżka kurkumy
    • 1 łyżka oregano
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Udka cacciatore - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso 1. 1. Mięso kroję na małe kawałki, doprawiam solą oraz przyprawą kurczaka. Mięso smażę na rozgrzanym oleju, po usmażeniu zdejmuję z patelni, odstawiam na bok.
  • danie 2. 2. Na tej samej patelni smażę cebulę, czosnek drobno pokrojone.
    3. Następnie do warzyw dodaję pokrojone pieczarki w plasterki, doprawiam pieprzem oraz solą, smażę przez pięć minut, aż grzyby się zeszklą, a następnie dodaję papryki pokrojone w drobne paseczki. Smażę jeszcze kilka minut, aż papryki nieco zmiękną.
    4. Dodaję kurkumę, oregano, czerwone wino, koncentrat pomidorowy i pokrojone pomidory. Dobrze mieszam i doprowadzam do wrzenia.
  • danie 3. 5. Na koniec sos warzywny łączę z mięsem.
    6. Danie gotowe, podaję z ryżem.
    7. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować