Przepis pochodzi z kuchni hinduskiej, zakochałam się w tym daniu od pierwszego kęsa :) Jest to dość ostra potrawa, do której warto podać jogurt naturalny dla zabicia ostrości!
Kurczak biryani - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka kroimy w kostkę, ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy olej, tak żeby przykrył dokładnie dno, nawet troszkę więcej, rozgrzewamy go i wrzucamy pokrojoną cebulę – smażymy aż lekko zbrązowieje. Wszystkie przyprawy mieszamy razem (oprócz pasty czosnkowej) i dodajemy do cebuli, podsmażamy 2 minuty i dodajemy mięso z kurczaka i pastę czosnkową- smażymy około 10 minut na małym ogniu, mieszając żeby nic nie przywarło do garnka. Wlewamy pomidory i smażymy wszystko kolejne 10 minut na małym ogniu aż zaobserwujemy jak olej oddziela się od zalewy z pomidorów. Ugotowany ryż wrzucamy do garnka z kurczakiem i dokładnie mieszamy wszystko razem.
Komentarze