Kurczak Biryani

4.5 (148 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Przepis pochodzi z kuchni hinduskiej, zakochałam się w tym daniu od pierwszego kęsa :) Jest to dość ostra potrawa, do której warto podać jogurt naturalny dla zabicia ostrości!

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - pierś z kurczaka: 3 sztuki
    - cebula: 2 sztuki
    - olej: 0.5 szklanki
    - pomidory bez skóry: 1 puszka
    - zielone chilli: 1 szczypta
    - imbir: 0.5 łyżeczki
    - przyprawa garam masala: 0.5 łyżeczki
    - czerwone chilli: 1 szczypta
    - czerwona papryka w proszku: 0.5 łyżeczki
    - kurkuma: 1 łyżka
    - ziarna kolendry: 0.5 łyżeczki
    - przyprawa kurma powder: 0.5 łyżeczki
    - pasta czosnkowa: 1 łyżeczka
    - goździki: 3 sztuki
    - ziarna kardamonu: 2 sztuki
    - sól: 1 szczypta
    - sypki ryż basmanti: 4 szklanki
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak biryani - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka kroimy w kostkę, ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy olej, tak żeby przykrył dokładnie dno, nawet troszkę więcej, rozgrzewamy go i wrzucamy pokrojoną cebulę – smażymy aż lekko zbrązowieje. Wszystkie przyprawy mieszamy razem (oprócz pasty czosnkowej) i dodajemy do cebuli, podsmażamy 2 minuty i dodajemy mięso z kurczaka i pastę czosnkową- smażymy około 10 minut na małym ogniu, mieszając żeby nic nie przywarło do garnka. Wlewamy pomidory i smażymy wszystko kolejne 10 minut na małym ogniu aż zaobserwujemy jak olej oddziela się od zalewy z pomidorów. Ugotowany ryż wrzucamy do garnka z kurczakiem i dokładnie mieszamy wszystko razem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Kurkuma Pierś z kurczaka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Indyjska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować