Ryż biryani

4.5 (188 ocen)

  • Łatwy

Wyśmienite danie prosto z Indii.

  • Łatwy

Składniki:

  • - ryż basmati: 500 gramów
    - cebula: 3 sztuki
    - czosnek: 2 ząbki
    - groszek zielony mrożony: 200 gramów
    - papryka chilli w proszku: 1 łyżeczka
    - kurkuma: 1 łyżka
    - sól: 1 łyżka
    - olej: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ryż biryani - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż przepłukać pod bieżącą wodą. Cebule pokroić w drobną kostkę a czosnek przecisnąć przez praskę i podsmażyć na oleju w wysokim garnku. Kiedy cebula się zeszkli należy dodać kurkumę i chilli. Dobrze mieszając smażyć około 1 minuty. Dodać ryż, zalać zimną wodą 1,5 cm nad powierzchnię. Wymieszać. Dodać sól. Na średnim gazie mieszając doprowadzić do wrzenia. Przykryć garnek folią aluminiową i przykrywką. Zwiększyć gaz i gotować 5 minut. Następnie wyłączyć. Dobrze okryć garnek folia. Odczekać 20 minut ( w tym czasie ryż wsiąknie wodę). Po upływie 20 minut zdjąć pokrywkę. Wsypać uprzednio rozmrożony groszek. Wymieszać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Indyjska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować