1.Ryż zalej wodę i odstaw na ok. 30 minut.
Cebule obierz i posiekaj w piórka. Połowę cebuli podsmaż na 1 łyżce ghee, po czym do cebuli dodaj odsączony ryż. Wymieszaj. Ryż zalej wodą i przykryj pokrywką. Gotuj przez ok. 5 minut.
Kalafiora podziel na różyczki,a ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Pomidory pokrój w ćwiartki.
W rondelku rozgrzej ghee. Następnie dodaj goździki,cynamon, kardamon i listek laurowy. Cały czas mieszając dodaj ziemniaki,cebulę ,kalafiora. Smaż przez ok. 8 minut po czy dodaj kurkumę, obie papryki,kumin,starty imbir,pomidora oraz zielony groszek. Smaż jeszcze przez ok. 2-3 minuty. Do warzyw dodaj 1/2 szklanki wody oraz jogurt i sól do smaku. Wymieszaj. Przykryj pokrywką i gotuj ok. 5 minut.
Rodzynki wyłóż na dnie naczynia żaroodpornego. Wyłóż połowę ryżu,płatki migdałowe,rodzynki,warzywa i ryż. Przykryj folią aluminiową i piecz w 200 C. przez ok. 1 godzinę.
Po upływie czasu ryż wymieszaj. Przełóż na talerze i podawaj z jajkami
Komentarze