Anda biryani

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób

Anda biryani, czyli biryani z jajkiem. Danie kuchni indyjskiej

  • 60 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 200 g ryżu basmati
    1/4 średniego kalafiora
    pomidor
    2 cebule
    ok. 150 g ziemniaków
    4 jajka ugotowane na twardo
    100 g zielonego groszku
    2 goździki
    liść laurowy
    1/2 łyżeczki kurkumy
    1/2 łyżeczki słodkiej papryki
    1/2 łyżeczki ostrej papryki
    laska cynamonu ok. 2 cm
    imbir świeży ok. 2 cm
    2 nasionka kardamonu
    1/2 łyżeczki kuminu
    2 łyżki ghee
    sól
    2 łyżki rodzynek
    2 łyżki migdałów w płatkach
    1 łyżka jogurtu naturalnego
    1 szklanka wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Jajko

Anda biryani - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż zalej wodę i odstaw na ok. 30 minut.
    Cebule obierz i posiekaj w piórka. Połowę cebuli podsmaż na 1 łyżce ghee, po czym do cebuli dodaj odsączony ryż. Wymieszaj. Ryż zalej wodą i przykryj pokrywką. Gotuj przez ok. 5 minut.
    Kalafiora podziel na różyczki,a ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Pomidory pokrój w ćwiartki.
    W rondelku rozgrzej ghee. Następnie dodaj goździki,cynamon, kardamon i listek laurowy. Cały czas mieszając dodaj ziemniaki,cebulę ,kalafiora. Smaż przez ok. 8 minut po czy dodaj kurkumę, obie papryki,kumin,starty imbir,pomidora oraz zielony groszek. Smaż jeszcze przez ok. 2-3 minuty. Do warzyw dodaj 1/2 szklanki wody oraz jogurt i sól do smaku. Wymieszaj. Przykryj pokrywką i gotuj ok. 5 minut.
    Rodzynki wyłóż na dnie naczynia żaroodpornego. Wyłóż połowę ryżu,płatki migdałowe,rodzynki,warzywa i ryż. Przykryj folią aluminiową i piecz w 200 C. przez ok. 1 godzinę.
    Po upływie czasu ryż wymieszaj. Przełóż na talerze i podawaj z jajkami
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować