Często robiłam indyka po meksykańsku w sosie mole poblano ( czekoladowym ) . Tym razem postanowiłam z braku indyka wypróbować czy da się tak przyrządzić kurczaka .Zrobiłam swoją wersję sosu .
15 min
Składniki:
4 dolne części udek z kurczaka ( pałki )
3 łyżki oleju słonecznikowego
1 marchewka
½ małej pietruszki
kawałek selera
¼ pora
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
½ litra wody
1 czerwona papryka
1 cebula
½ szklanki mielonych orzeszków ziemnych
1 pomidor
3 łyżeczki przecieru pomidorowego
ostra papryka mielona
pieprz mielony
½ tabliczki gorzkiej czekolady ( lub 2-3 łyżeczki gorzkiego kakao )
sól
Kurczak azteków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotować bulion z kurczaka , warzyw, ziela angielskiego i liścia laurowego oraz ½ łyżeczki soli . Gdy kurczak będzie miękki wyjąć go razem z warzywami , a bulion przecedzić . Kurczaka obsmażyć na 1 łyżce oleju na rumiano . Zdjąć z patelni . Wlać pozostały olej i dusić na nim drobno pokrojoną paprykę , cebulę i pomidora przez 10 minut . Zmiksować na gładką pastę . Dolać bulion- 1 szklankę . Wrzucić zmielone orzechy , przecier pomidorowy , rozrobione w odrobinie bulionu kakao. Dusić ok. 10 minut. Doprawić pieprzem , mieloną papryką , solą . Włożyć w sos kurczaka i dusić 10 minut
Komentarze