Prawdziwy meksykański kurczak podany na ostro z dodatkiem czerwonej fasoli i papryki. Wszystko zatopione w pysznym sosie pomidorowym- to moja propozycja kulinarnej podróży na południe Ameryki.
Meksykański kurczak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku na rozgrzanym oleju smażymy pokrojoną w krążki cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Piersi kurczaka kroimy w małe kawałki i smażymy na patelni około 4 minuty, następnie wrzucamy go do garnka z podsmażoną cebulą i czosnkiem. Dodajemy pokrojoną w paski paprykę i papryczkę chilli. Smażymy około 1 minuty, następnie zalewamy sokiem pomidorowym i rosołem. Całość gotujemy 15 minut, mieszając co jakiś czas. Następnie dodajemy kukurydzę, czerwoną fasolę, kilka kropli Tabasco i sól . Całość dobrze mieszamy i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Podajemy z ryżem.
Komentarze