Meksykański kurczak

4.5 (147 ocen)

  • Łatwy

Prawdziwy meksykański kurczak podany na ostro z dodatkiem czerwonej fasoli i papryki. Wszystko zatopione w pysznym sosie pomidorowym- to moja propozycja kulinarnej podróży na południe Ameryki.

  • Łatwy

Składniki:

  • - piersi z kurczaka: 400 gramów
    - cebula duża: 1 sztuka
    - czosnek: 2 ząbki
    - sok pomidorowy: 200 mililitrów
    - bulion warzywny lub drobiowy: 100 mililitrów
    - kukurydza w puszce: 1 puszka
    - czerwona fasola w puszce: 1 puszka
    - papryczki chilli czerwone: 2 sztuki
    - papryka zielona: 1 sztuka
    - papryka żółta: 1 sztuka
    - papryka czerwona: 1 sztuka
    - sos tabasco: 0.25 łyżeczki
    - sól: 1 łyżka
    - olej: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Meksykański kurczak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kurczak po meksykańsku 1. W garnku na rozgrzanym oleju smażymy pokrojoną w krążki cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Piersi kurczaka kroimy w małe kawałki i smażymy na patelni około 4 minuty, następnie wrzucamy go do garnka z podsmażoną cebulą i czosnkiem. Dodajemy pokrojoną w paski paprykę i papryczkę chilli. Smażymy około 1 minuty, następnie zalewamy sokiem pomidorowym i rosołem. Całość gotujemy 15 minut, mieszając co jakiś czas. Następnie dodajemy kukurydzę, czerwoną fasolę, kilka kropli Tabasco i sól . Całość dobrze mieszamy i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Podajemy z ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Meksykańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować