Placki Azteków

0 (0 ocen)

  • 40 min

Azteckie placki kukurydziane, smakowicie sałatką nadziane.

  • 40 min

Składniki:

  • Placki:
    1 szklanka mąki
    1 szklanka mąki kukurydzianej
    0,5 szklanki wody
    0,5 szklanki mleka
    2 jajka


    Mięso:
    4 filety z kurczaka
    kilka łyżek przypraw i ziół
    kilka łyżek oleju lub oliwy

    Sałatka:
    0,5 główki sałaty pekińskiej
    3 pomidory
    3 ogórki konserwowe
    1 czerwona papryka
    kilka łyżek kukurydzy z puszki
    kilka łyżek majonezu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki Naleśniki

Placki azteków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy placki (jak na naleśniki) - Składniki łączymy, wylewamy chochlą na rozgrzany olej, smażymy na złoto.
  • 2. Przygotowujemy mięso - Zioła i przyprawy wsypujemy do miski, wlewmy olej, mieszamy. Taką marynatą obtaczamy filety z kurczaka, układamy je na talerzu lub zawijamy w folię i odkładamy na minimum pół godziny. (Najlepiej przygotować to już poprzedniego wieczoru i zostawić na całą noc.) Następnie smażymy kilka minut.
  • sałatka do azteckich placków 3. Przygotowujemy sałatkę - Sałatę pekińską kroimy na cienkie paski, pomidory, ogórki i paprykę kroimy w kostkę. Mieszamy wszystkie składniki.
  • obficie nakładamy nadzienie na placek 4. Usmażone mięso kroimy w spore kwadraty. Wrzucamy do sałatki i mieszamy. Na każdy placek nakładamy sporą porcję nadzienia. Zawijamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kukurydza Mąka kukurydziana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować