Kurczak "Arabskie Noce"

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Przepis z Arabii Saudyjskiej

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - posiekana natka pietruszki: 0.5 szklanki
    - posiekana natka kopru włoskiego lub: 0.5 szklanki
    - lub suszone nasiona kopru włoskiego: 2 łyżeczki
    - posiekana zielona cebulka: 0.5 szklanki
    - jogurt naturalny: 200 mililitrów
    - sól do smaku: 1 szczypta
    - świeżo mielony pieprz do smaku: 1 szczypta
    - olej: 1 łyżeczka
    - kurczak: 1.3 kilograma
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak "arabskie noce" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kurczak "Arabskie Noce" 1. Wymieszać natkę, koper, cebulkę i jogurt. Doprawić solą i pieprzem Schłodzić. Z kurczaka odciąć nadmiar tłuszczu. Kurczaka przeciąć na grzbiecie tak aby dało się go równo rozłożyć. Pomiędzy skórę i mięso delikatnie włożyć przygotowany farsz. Schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc. Kurczaka natrzeć solą i pieprzem i olejem. Ułożyć piersią do góry i grillować ok. 45 do 60 minut aż skórka będzie chrupiąca. Podawać np. z porami w oliwie.
  • Pory w oliwie 2. Pory w oliwie
    SKŁADNIKI: 90 dag porów, 1/3 szklanki oliwy z oliwek, 2 małe - u nas nieco większe - marchewki pokrojone w plasterki, 2 łyżki nie ugotowanego ryżu, 1 i pół łyżeczki cukru, 3/4 łyżeczki soli, sok z połowy limonki, 1 i pół szklanki wody.

    SPOSÓB WYKONANIA: Pory oczyścić, odciąć zielne części, pokroić w plasterki, dokładnie umyć. Osuszyć. Rozgrzać oliwę. Dodać pory i marchewkę. Przykryć i dusić 30 minut. Dodać pozostałe składniki. Przykryć i gotować przez 30 minut. Danie powinno być kleiste. Schłodzić. Podawać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować