Arabskie naleśniki

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Naleśniki są robione troszkę inaczej niż tradycyjne, więc polecam wypróbować przepis.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • na ciasto:
    1 szklanka letniego mleka (250 ml)
    ½ szklanki letniej wody (125 ml)
    150 g mąki pszennej (niepełna szklanka 250 ml)
    1 łyżka cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    ½ łyżeczki drożdży suchych

    Farsz według uznania bita śmietana lub twaróg i owoce
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery Naleśniki

Arabskie naleśniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw przygotuję ciasto:
    Do miski wlewam letnie mleko, letnią wodę, dodaję cukier, drożdże i mieszam. Miskę odstawiam na około 10 minut.

    Następnie dodaję mąkę, proszek do pieczenia i mieszam rózgą (można użyć miksera), tak żeby nie było grudek mąki. Następnie nakrywam ściereczką i odstawiam na 30 minut, w ciepłe miejsce.

    Farsz:

    Naleśniki można nadziać dowolnie, może to być bita śmietana, bita śmietana z serkiem mascarpone, lub twaróg z serkiem homogenizowanym.
    Do środka wrzuciłam owoce pokrojone na mniejsze kawałki – truskawki i borówki, następnie z woreczka cukierniczego napełniłam twarogiem.


    Smażenie naleśników:
    Patelnię smaruję olejem (użyłam do tego pędzelka), i na rozgrzaną patelnię nakładam około 3 łyżek ciasta. Naleśniki smażę na małym płomieniu, tak żeby spód był lekko brązowy a góra sucha, naleśników nie przewracam na drugą stronę.
    Po usmażeniu naleśnika, patelnię ponownie smaruję olejem.
    Usmażony, ciepły naleśnik sklejam tak, aby powstał rożek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować