Arabskie ciasteczka migdałowe

  • wyświetlono: 486 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Zakochacie się w tych ciasteczkach od pierwszego kęsa, tak jak ja. Kruche, migdałowe i słodkie, ale nie przesłodzone. Ciasteczka pochodzą z krajów arabskich, dokładniej chyba z Afryki Północnej. Oczywiście przepis delikatnie przerobiłam według swoich potrzeb i upodobań.

KORAL
  • 28 porcje
  • 30min
  • Średni

Składniki

Ciasto :mąka pszenna 320 g
cukier puder 2 płaskie łyżki
zmielone wiórki kokosowe 2 łyżki 20 g
kasza manna 1 łyżka
budyń waniliowy ( z cukrem ) 16 g
jogurt naturalny 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 raczej płaska łyżka
2 średnie jajka
miękkie masło 150 g
Migdałowe nadzienie : zmielone migdały 75 g
3 łyżki syropu
Syrop : woda 100 ml
cukier 100 ml
sok z cytryny ( odrobina )
całe migdały 28-30 sztuk

Sposób przygotowania przepisu:

Arabskie ciasteczka migdałowe

  • Arabskie ciasteczka migdałowe1. 28-30 ciasteczek.
    Całe migdały zalewamy gorącą wodą , przykrywamy na 10-15 minut, potem zdejmujemy skórkę.
    Syrop.
    Wodę z cukrem i sokiem gotujemy około 15-20 minut.
    Zdejmujemy z palnika i wrzucamy tam obrane migdały.
    Migdałowe nadzienie .
    Trzy łyżki gorącego syropu mieszamy ze zmielonymi migdałami, mieszamy. Potem formujemy 28-30 małych ruloników.
    Syrop studzimy.
    Ciasto.
    Wszystkie składniki dokładnie mieszamy łyżką, potem zagniatamy, ma powstać nam zwarte ale dość miękkie ciasto. Nieraz muszę dodać odrobinę mąki, wszystko zależy od wielkości jajka.
    Ciasto wkładamy w folię schładzamy około 15 minut.
    Do formowania ciasteczek potrzebny nam będzie NÓŻ, KRAJALNICA DO FRYTEK.
    Z lodówki wyjmujemy część ciasta, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, kulkę układamy na nożu i rozpłaszczamy palcami.
    Układamy rulon migdałowego farszu, zwijamy, w środek wkładamy białego migdała i dokładnie zbieramy i zlepiamy ciasto do środka.
    Ciasteczka układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.
    Pieczemy w 170 C około 25 minut.
  • Arabskie ciasteczka migdałowe2. Gorące ciastka przekładamy na ruszt i smarujemy syropem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

migdałysyropDeserśniadaniepodwieczoewk

Komentarze

Podobne przepisy

image-19gjmmm

Dodane przez: nataliakielek

Migdałowe ciasteczka z malinami

Niebiańsko pyszne ciasteczka migdałowe...

migdałowe ciastka daj bliskim

Dodane przez: Neblina36

Ciasteczka migdałowe

Kruche ciasteczka migdałowe są...

włoskie ciasteczka migdałowe

Dodane przez: ekspert45

włoskie ciasteczka migdałowe

pyszne kruche ciasteczka i chrupiące...

Ciasteczka migdałowe

Dodane przez: joanna30

Ciasteczka migdałowe

Przepyszna chrupiąca przekąska...

Migdałowe ciasteczka z kaszy manny

Dodane przez: aneczka791

Migdałowe ciasteczka z kaszy manny

Nieco inny pomysł na ciasteczka...

Ciasteczka migdałowe z marcepanem

Dodane przez: bronislawa70

Ciasteczka migdałowe z marcepanem

Kruche ciasteczka to słodki dodatek...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE