Binladenki - kebabiki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże pokruszyć do miseczki i rozetrzeć z cukrem, oddać 2 łyżki mąki i pół szklanki mleka. Dobrze rozprowadzić, przykryć ściereczką i odstawić na ok 10 min, żeby zaczyn ruszył. Do większej misy przesiać mąkę, dodać żółtka, sól, olej, pozostałe mleko i zaczyn. Dokładnie wymieszać i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia ilości.
2.Filet pokroić w drobną kostkę, oprószyć przyprawą do gyrosa i podsmażyć na odrobinie oleju, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i pieczarki a następnie paprykę. Doprawić przyprawami i smażyć do miękkości. Wystudzić. Kapustę poszatkować, ogórki pokroić również w drobną kostkę i wymieszać z usmażonym mięsem, dodać kukurydzę i dobrze wymieszać.
3.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść i odrywać po kawałku jak na pączki, na środek kłaść trochę farszu i zlepiać. Ulepione kebabiki przykryć ścierką i odczekać jeszcze kilka minut aż lekko urosną i staną się lekkie. Wrzucać na rozgrzany, głęboki tłuszcz i smażyć na złoty kolor. Osuszyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podawać z sosem czosnkowym.
Komentarze