Kulebiak z jajkiem i kapustą

  • wyświetlono: 913 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Tradycyjnie podawany na stole Wielkanocnym.Mozna jesc go z ketchupem, sosem zurawinowym ,chrzanem-jak kto lubi.Kto jeszcze takiego nie piekł to bardzo zachecam,bo warto.

lucyna19
  • 180min

Składniki

25 dkg mąki,
1 jajko,
2 dkg drozdzy,
3 łyzki oleju,
1 łyzeczka soli,
szczypta cukru,
1/3 szkl mleka,
Farsz:
1/2 glowki malej kapusty,
1 marchewka,
4 jaja ugotowane na twardo,
1 cebula,
sol,pieprz,
kminek,
3 łyzki natki pietruszki,
1 łyzeczka koperku,
1 żółtko do smarowania

Sposób przygotowania przepisu:

Kulebiak z jajkiem i kapustą

  • 1. W cieplym mleku rozpuszczamy drozdze, dodajemy cukier.Mieszamy.Odstawiamy na 5 minut.
    Dodajemy jajko, sol,olej i makę.Wyrabiamy ciasto.Odstawiamy je na ok 1 godzine do wyrosniecia..
  • 2. Kapuste myjemy i szatkujemy jak na surowke.Marchew obieramy i scieramy na tarce o grubych oczkach.
    Cebule obieramy i drobno siekamy, przesmazamy ja na oleju.
    Pietruszke, koperek siekamy.
  • 3. Do wrzacej i osolonej wody wrzucamy kapuste, marchew i gotujemy do miekkosci.Odcedzamy.Mieszamy z koperkiem, pietruszka,cebula.Doprawiamy do smaku.
    Jaja obieramy i kroimy kazde na 8 czesci.
  • 4. Gdy ciasto wyrosnie rozwalkowujemy na ok 1 cm.
    Na ciasto wykladamy kapuste z marchewka i cebulą.
    Wykladamy jajka, rozmieszczajac je rownomiernie na calym ciescie.
    Ciasto zwijamy jak rolade.
    Wkladamy do keksowki wylozeonej papierem do pieczenia, smarujemy rozmaconym zoltkiem.Posypujemy kminkiem.
    Odstawiamy na 20 minut do wyrosniecia.
    Piec w temp 180 stopni do zrumienienia(ok 40 minut).

Porady

Przed rozwalkowaniem mozna odebrac troche ciasta i pozniej zrobic ozdobne wałeczki lub kratke na wierzchu kulebiaka.
PP_05-2014

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakiszkola_babcikapustaWielkanocjajakulebiakna swiateczny stol

Komentarze

Podobne przepisy

image-29bog4w

Dodane przez: Monika Matysiak

KROKIETY Z PIECZAREK I JAJEK (BEZ CIASTA)

Polecam mój sposób na pyszne krokiety...

image-1ruub7h

Dodane przez: KORAL

Kulebiak porowo-cebulowy z czarnuszką

Smakowita przekąska, kolacja czy...

Paszteciki z kapusta i pieczarkami

Dodane przez: mariwanna

Paszteciki z kapustą i pieczarkami

pyszne paszteciki, bogato nadziane...

image-0k4ok3s

Dodane przez: viki2903

Galareta z tuńczykiem i jajkiem

Galareta z tuńczykiem i jajkiem

Sałatka z jajek i awokado

Dodane przez: MonaLiza

Sałatka z jajek i awokado

Delikatna w smaku sałatka z awokado...

Galaretka drobiowa

Dodane przez: Konto nieaktywne

Galaretka drobiowa z warzywami i jajkiem

Bardzo łatwa i smaczna galareta...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE