Kulebiak z jajkiem i kapustą

4.5 (169 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 3 godz.

Tradycyjnie podawany na stole Wielkanocnym.Mozna jesc go z ketchupem, sosem zurawinowym ,chrzanem-jak kto lubi.Kto jeszcze takiego nie piekł to bardzo zachecam,bo warto.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 25 dkg mąki,
    1 jajko,
    2 dkg drozdzy,
    3 łyzki oleju,
    1 łyzeczka soli,
    szczypta cukru,
    1/3 szkl mleka,
    Farsz:
    1/2 glowki malej kapusty,
    1 marchewka,
    4 jaja ugotowane na twardo,
    1 cebula,
    sol,pieprz,
    kminek,
    3 łyzki natki pietruszki,
    1 łyzeczka koperku,
    1 żółtko do smarowania
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Kulebiak Przystawki

Kulebiak z jajkiem i kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W cieplym mleku rozpuszczamy drozdze, dodajemy cukier.Mieszamy.Odstawiamy na 5 minut.
    Dodajemy jajko, sol,olej i makę.Wyrabiamy ciasto.Odstawiamy je na ok 1 godzine do wyrosniecia..
  • 2. Kapuste myjemy i szatkujemy jak na surowke.Marchew obieramy i scieramy na tarce o grubych oczkach.
    Cebule obieramy i drobno siekamy, przesmazamy ja na oleju.
    Pietruszke, koperek siekamy.
  • 3. Do wrzacej i osolonej wody wrzucamy kapuste, marchew i gotujemy do miekkosci.Odcedzamy.Mieszamy z koperkiem, pietruszka,cebula.Doprawiamy do smaku.
    Jaja obieramy i kroimy kazde na 8 czesci.
  • 4. Gdy ciasto wyrosnie rozwalkowujemy na ok 1 cm.
    Na ciasto wykladamy kapuste z marchewka i cebulą.
    Wykladamy jajka, rozmieszczajac je rownomiernie na calym ciescie.
    Ciasto zwijamy jak rolade.
    Wkladamy do keksowki wylozeonej papierem do pieczenia, smarujemy rozmaconym zoltkiem.Posypujemy kminkiem.
    Odstawiamy na 20 minut do wyrosniecia.
    Piec w temp 180 stopni do zrumienienia(ok 40 minut).

Porady

Przed rozwalkowaniem mozna odebrac troche ciasta i pozniej zrobic ozdobne wałeczki lub kratke na wierzchu kulebiaka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Jajka

Notka redakcyjna

PP_05-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować