Kruche babeczki z makiem

4.48 (149 ocen)

Makowe wypieki kojarzą się szczególnie świątecznie. Polecam Wam małe, podzielne, kruche babeczki z makiem.

Składniki:


  • 300 g mąki pszennej typ 500
    150 g margaryny
    1 łyżka cukru pudru
    2 żółtka
    2 łyżki zimnej wody
    Do nadzienia
    200 g masy makowej z bakaliami z puszki
    2 łyżki orzechów włoskich
    1 łyżka krojonych migdałów
    2 łyżki rodzynek
    1 łyżka miodu

Wystaw ocenę:

4.48 (149 ocen)

Zobacz również:

Desery Kruche babeczki

Kruche babeczki z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masę makową wymieszać z bakaliami i miodem. Wszystkie składniki ciasta zagnieść na jednolitą masę. Odrywać po kawałku ciasta i wylepiać brzegi i dno metalowych foremek na babeczki. Napełnić masą makową. Część ciasta rozwałkować i wykroić foremką małe gwiazdki. Gwiazdki umieścić na środku masy makowej, posmarować białkiem. Piec w 180 stopniach około 20-25 minut. Upieczone babeczki po wyjęciu z pieca wyjąć z foremek i studzić na metalowej kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować