Makowe wypieki kojarzą się szczególnie świątecznie. Polecam Wam małe, podzielne, kruche babeczki z makiem.
Składniki:
300 g mąki pszennej typ 500
150 g margaryny
1 łyżka cukru pudru
2 żółtka
2 łyżki zimnej wody
Do nadzienia
200 g masy makowej z bakaliami z puszki
2 łyżki orzechów włoskich
1 łyżka krojonych migdałów
2 łyżki rodzynek
1 łyżka miodu
Kruche babeczki z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masę makową wymieszać z bakaliami i miodem. Wszystkie składniki ciasta zagnieść na jednolitą masę. Odrywać po kawałku ciasta i wylepiać brzegi i dno metalowych foremek na babeczki. Napełnić masą makową. Część ciasta rozwałkować i wykroić foremką małe gwiazdki. Gwiazdki umieścić na środku masy makowej, posmarować białkiem. Piec w 180 stopniach około 20-25 minut. Upieczone babeczki po wyjęciu z pieca wyjąć z foremek i studzić na metalowej kratce.
Komentarze