Krymski szaszłyk

3 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pochodzę z Półwyspu Krymskiego. Lubię grillować z przyjaciółmi. Częstują mnie pyszną kiełbaską, a ja im serwuję prawdziwy krymski szaszłyk.

Składniki:

  • ● mięso wieprzowe (łopatka lub karczek)
    ● przyprawa uniwersalna
    ● sól
    ● mieszanka przypraw do potraw z grilla lub do szaszłyków
    ● cebula
    ● cytryna
    ● majonez
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Krymski szaszłyk - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Opłukane i osuszone mięso
    kroimy na mniejsze kawałki
    i wkładamy do garnka. Posypujemy
    przyprawą uniwersalną, solimy i oprószamy
    mieszanką przypraw.
  • 2. Obraną cebulę kroimy
    w krążki i mieszamy z mięsem
    i przyprawami. Na mięso wyciskamy
    sok z cytryny. Na koniec
    mieszamy mięso z majonezem. Dzięki majonezowi mięso
    będzie kruche i miękkie. Zamarynowane
    mięso wstawiamy
    na noc do lodówki.
  • 3. Następnego dnia nadziewamy
    na szpikulce do szaszłyków
    na przemian: mięso, cebulę,
    mięso, cebulę. Pieczemy
    na rozgrzanym grillu, co jakiś
    czas obracając, by szaszłyki
    upiekły się równomiernie ze
    wszystkich stron, i skrapiamy
    białym winem lub piwem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill

Podobne przepisy

To może cię zainteresować