Krymski szaszłyk - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Opłukane i osuszone mięso
kroimy na mniejsze kawałki
i wkładamy do garnka. Posypujemy
przyprawą uniwersalną, solimy i oprószamy
mieszanką przypraw.
2.Obraną cebulę kroimy
w krążki i mieszamy z mięsem
i przyprawami. Na mięso wyciskamy
sok z cytryny. Na koniec
mieszamy mięso z majonezem. Dzięki majonezowi mięso
będzie kruche i miękkie. Zamarynowane
mięso wstawiamy
na noc do lodówki.
3.Następnego dnia nadziewamy
na szpikulce do szaszłyków
na przemian: mięso, cebulę,
mięso, cebulę. Pieczemy
na rozgrzanym grillu, co jakiś
czas obracając, by szaszłyki
upiekły się równomiernie ze
wszystkich stron, i skrapiamy
białym winem lub piwem.
Komentarze