Krupnik warszawski

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Przepis przysłała Czesława Nowicka

  • Łatwy

Składniki:

  • - kasza jęczmienna (może być w woreczku): 100 gramów
    - rosół z kostki: 6 szklanek
    - młoda włoszczyzna: 1 sztuka
    - cebule dymki: 4 sztuki
    - vegeta (do smaku wg. uznania): 1 szczypta
    - szczaw: 2 łyżki
    - ziemniaki: 0.5 kilograma
    - oliwa (lub olej): 3 łyżki
    - śmietana: 0.5 szklanki
    - sól (do smaku wg. uznania): 2 szczypty
    - pieprz (do smaku wg. uznania): 2 szczypty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krupnik warszawski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gotujemy na sypko w wodzie z dodatkiem vegety. Dokładnie osączamy. Cebulę i włoszczyznę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce z dużymi otworami. Szklimy na oliwie lub oleju. Zalewamy rosołem z kostki, zagotowujemy.
  • 2. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę, dodajemy do zupy i gotujemy do miękkości. Szczaw przebieramy, myjemy, osączamy i sieka- my. Dodajemy do zupy razem z osączoną kaszą, zagotowujemy. Doprawiamy do smaku.
  • 3. Śmietanę rozprowadzamy 3-4 łyżkami lekko ostudzonej zupy, wlewamy do zupy i mieszamy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jęczmienna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować