Pyszna, zdrowa i bardzo sycąca zupa. Ja najczęściej taką zupę na bulionie warzywnym bez mięsa przygotowuję gdy moje córeczki mają bóle brzucha.
To doskonały pomysł na lekki obiad lub kolację. Idealna o każdej porze roku.
1 godz. 10 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
ok. 2,5 litra wody,
3-4 ziemniaki,
1 mała marchewka,
½ małej pietruszki,
4-5 plasterków pora,
mała cebula,
mały kawałek selera,
liść selera,
1-2 gałązki lubczyku,
2 łyżki suszonych warzyw,
naturalna Vegety ( najlepiej domowej),
ok. 5-6 łyżek kaszy jęczmiennej,
Sól, pieprz, curry,
5-6 łyżek posiekanej natki pietruszki ( może być też koperek),
ok 50 ml mleka,
Krupnik bez mięsa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę, pietruszkę, selera i pora dokładnie myjemy, kroimy, zalewamy wodą, dodajemy suszone warzywa, cebulę (opaloną nad palnikiem) oraz łyżeczkę naturalnej Vegety, odrobinę curry i gotujemy na wolnym ogniu ok. 45-50 min. Około 10 minut przed końcem gotowania dorzucamy liść selera oraz gałązki lubczyku, nadadzą wywarowi wspaniały aromat i smak. Bulion przecedzamy, zostawiamy warzywa które chcemy mieć w krupniku (u mnie marchewka i pietruszka).
Chochelkę bulionu zostawiamy. Do reszty bulionu dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz kaszę (przepłukaną pod bieżącą wodą), gotujemy ok 15-20 min na małym ogniu aż kasza i ziemniaki będą miękkie. Do zostawionego wcześniej bulionu dodajemy mleko oraz posianą natkę pietruszki i miksujemy, wlewamy do zupy. Jeszcze zagotowujemy, przyprawiamy do smaku według uznania i gotowe. Smacznego!
Komentarze