Krupnik bez mięsa

4.51 (182 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszna, zdrowa i bardzo sycąca zupa. Ja najczęściej taką zupę na bulionie warzywnym bez mięsa przygotowuję gdy moje córeczki mają bóle brzucha.
To doskonały pomysł na lekki obiad lub kolację. Idealna o każdej porze roku.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 2,5 litra wody,
    3-4 ziemniaki,
    1 mała marchewka,
    ½ małej pietruszki,
    4-5 plasterków pora,
    mała cebula,
    mały kawałek selera,
    liść selera,
    1-2 gałązki lubczyku,
    2 łyżki suszonych warzyw,
    naturalna Vegety ( najlepiej domowej),
    ok. 5-6 łyżek kaszy jęczmiennej,
    Sól, pieprz, curry,
    5-6 łyżek posiekanej natki pietruszki ( może być też koperek),
    ok 50 ml mleka,
Wystaw ocenę:

4.51 (182 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krupnik bez mięsa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę, pietruszkę, selera i pora dokładnie myjemy, kroimy, zalewamy wodą, dodajemy suszone warzywa, cebulę (opaloną nad palnikiem) oraz łyżeczkę naturalnej Vegety, odrobinę curry i gotujemy na wolnym ogniu ok. 45-50 min. Około 10 minut przed końcem gotowania dorzucamy liść selera oraz gałązki lubczyku, nadadzą wywarowi wspaniały aromat i smak. Bulion przecedzamy, zostawiamy warzywa które chcemy mieć w krupniku (u mnie marchewka i pietruszka).
    Chochelkę bulionu zostawiamy. Do reszty bulionu dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz kaszę (przepłukaną pod bieżącą wodą), gotujemy ok 15-20 min na małym ogniu aż kasza i ziemniaki będą miękkie. Do zostawionego wcześniej bulionu dodajemy mleko oraz posianą natkę pietruszki i miksujemy, wlewamy do zupy. Jeszcze zagotowujemy, przyprawiamy do smaku według uznania i gotowe. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jęczmienna Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować