Krupnik drobiowy

5 (192 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kasza gryczana, jęczmienna, manna czy jaglana... Mnóstwo gatunków, a wszystkie zawierają cenne minerały, witaminy i błonnik.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - udka drobiowe: 2 sztuki
    - kasza jęczmienna w woreczkach: 100 gramów
    - włoszczyzna na zupę: 1 sztuka
    - liść laurowy: 1 sztuka
    - ziele angielskie w ziarnach: 4 sztuki
    - majeranek suszony: 1 łyżeczka
    - oregano: 0.5 łyżeczki
    - grzyby suszone: 3 sztuki
    - ziemniaki: 5 szklanek
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - pieprz: 0.5 łyżeczki
    - kurkuma: 0.5 grama
    - natka pietruszki do smaku: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

5 (192 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krupnik drobiowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotować 2,5 l wody, włożyć udka, listek laurowy, ziele angielskie, suszone grzybki oraz wsypać kaszę. Po kilku minutach dodać pokrojoną w kostkę włoszczyznę. Gotować około 1 godziny. Po tym czasie wyjąć mięso, pokroić na kawałki, ponownie włożyć do garnka, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować jeszcze około 20 minut. Pod koniec gotowania przyprawić zupę solą, pieprzem, oregano, szczyptą kurkumy i majerankiem. Krupnik na talerzach posypać pokrojoną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jęczmienna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować