100 g masła
250 g mąki
1/4 szklanki mleka
25 g drożdży
1 jajko
1 szczypta soli
cukier waniliowy
marmolada
1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania rogalików
Sposób przygotowania przepisu:
Rogaliki krucho-drożdżowe
1.
Drożdże rozrabiamy w ciepłym mleku z dodatkiem 1 łyżeczki mąki. Odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę, posiekane masło, jajko, cukier i szczyptę soli przekładamy do miski. Dodajemy "pracujące" drożdże i zagniatamy elastyczne ciasto.
Ciasto odstawiamy w misce przykrytej ścierką do lodówki na 2 godziny. W tym czasie ciasto lekko wyrośnie.
Następnie ciasto rozwałkowujemy cienko wycinamy trójkąty, na których nakładamy marmoladę (u podstawy trójkąta) i zawijamy w rogalik.
Rogaliki przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i z wierzchu smarujemy rozmąconym z mlekiem jajkiem.
Pieczemy 15 minut w 180stopni.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze