Rogaliki krucho-drożdżowe

4.5 (152 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Rogaliki krucho drożdżowe

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 100 g masła
    250 g mąki
    1/4 szklanki mleka
    25 g drożdży
    1 jajko
    1 szczypta soli
    cukier waniliowy
    marmolada
    1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania rogalików
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Rogal Ciasta Rogale Desery Rogaliki Ciasto

Rogaliki krucho-drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozrabiamy w ciepłym mleku z dodatkiem 1 łyżeczki mąki. Odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Mąkę, posiekane masło, jajko, cukier i szczyptę soli przekładamy do miski. Dodajemy "pracujące" drożdże i zagniatamy elastyczne ciasto.
    Ciasto odstawiamy w misce przykrytej ścierką do lodówki na 2 godziny. W tym czasie ciasto lekko wyrośnie.
    Następnie ciasto rozwałkowujemy cienko wycinamy trójkąty, na których nakładamy marmoladę (u podstawy trójkąta) i zawijamy w rogalik.
    Rogaliki przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i z wierzchu smarujemy rozmąconym z mlekiem jajkiem.
    Pieczemy 15 minut w 180stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować