Rogaliki krucho-drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozrabiamy w ciepłym mleku z dodatkiem 1 łyżeczki mąki. Odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę, posiekane masło, jajko, cukier i szczyptę soli przekładamy do miski. Dodajemy "pracujące" drożdże i zagniatamy elastyczne ciasto.
Ciasto odstawiamy w misce przykrytej ścierką do lodówki na 2 godziny. W tym czasie ciasto lekko wyrośnie.
Następnie ciasto rozwałkowujemy cienko wycinamy trójkąty, na których nakładamy marmoladę (u podstawy trójkąta) i zawijamy w rogalik.
Rogaliki przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i z wierzchu smarujemy rozmąconym z mlekiem jajkiem.
Pieczemy 15 minut w 180stopni.
Komentarze