Rogaliki krucho-drożdżowe

4.5 (149 ocen)

Pyszne rogaliki na każdą okazję

Składniki:

  • Składniki:
    margaryna Kasia
    3 szklanki mąki pszennej
    6 dag drożdży świeżych
    2 łyżki cukru
    szklanka śmietany
    dowolna marmolada
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery Rogaliki

Rogaliki krucho-drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z 1/2 szklanki śmietany, drożdży i cukru zrobić rozczyn, pozostawić w cieple do wyrośnięcia.

    Margarynę posiekać z mąką . Dodać wyrośnięty rozczyn, resztę śmietany i zagnieść ciasto.
    Rozwałkować na grubość około 5 mm, wycinać rogaliki (przy pomocy dużego talerza wyciąć koło, podzielić je na 8 części, na każdym trójkącie kłaść łyżeczkę marmolady i zwijać ).
    Układać je na wysmarowanej tłuszczem blaszce lub na papierze do pieczenia.

    Piec w temperaturze 190ºC przez 15 - 20 minut do zrumienienia rogalików.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować