Kruche rogaliki z makiem...

4.5 (148 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepis z książki " Moje wypieki" Doroty Świątkowskiej

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna (2 i 1/4 szklanki): 2.2 szklanki
    - masło: 200 gramów
    - śmietana (gęsta): 1 łyżka
    - żółtka: 2 sztuki
    - cukier puder: 0.25 szklanki
    - sól: 1 szczypta

    - mak: 150 gramów
    - cukier: 60 gramów
    - miód: 0.5 łyżki
    - bakalie(orzechy, kandyzowana skórka pomarańczowa,rodzynki) (ilość według uznania): 1 sztuka
    - olejek migdałowy do smaku: 1 sztuka
    - cynamon: 0.5 łyżeczki
    - margaryna lub masło (miękkie): 0.5 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kruche rogaliki z makiem... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mak dzień wcześniej zalać wrzącą wodą, do wchłonięcia, na drugi dzień ewentualny nadmiar wody odcedzić, a mak zmielić dwukrotnie przez maszynkę.
  • 2. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść ( tutaj pierwsza grupa składników), owinąć folią spożywczą włożyć do lodówki na 2 godziny.
  • 3. Wszystkie składniki na masę makową dobrze wymieszać - druga grupa składników.
  • 4. Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na kilka części. Każdą z nich rozwałkować ( posypując mąką) na grubość około 2 mm. Za pomocą dużego talerza wyciąć z ciasta koło. Podzielić jak na pizzę, na 8 trójkątów, na każdym nałożyć czubatą łyżeczkę nadzienia i zwijając ku środkowi uformować rogaliki. W taki sam sposób postąpić z pozostałymi kawałkami odłożonego ciasta.
  • 5. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w temperaturze 190*C, na złoty kolor. Po wystudzeniu polukrować
  • 6. Lukier - przepis z książki umieszczony zaraz pod opisem wykonania rogalików:
    jedną szklankę cukru pudru rozetrzeć z 2-3 łyżkami wrzącej wody ( jeśli lukier jest zbyt rzadki dosypać więcej cukru, jeśli zbyt gęsty - dolać wody.
  • 7. Autorka iż z tej ilości ciasta i nadzienia wyszło jej 45 rogalików - u mnie troszkę mniej, możliwe że robiłam większe;)
  • 8. * Przepis opisałam dokładnie jak w książce, aby przybliżyć Wam styl pisania i podawania przepisów przez autorkę książki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować