Kruche rogaliki z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nożem posiekać mąkę z margaryną (margarynę można zetrzeć na tarce), dodać cukier i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto i wstawić do lodówki, na co najmniej 30 minut.
2.Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować na kształt prostokąta.
Na brzegu ciasta nakładać pasek masy makowej i zwinąć w rulon. Kawałek z masą makową złożyć dwa raz - zawinąć rulonik tak, by nie miał możliwość otworzenia się podczas pieczenia, i odciąć od reszty ciasta. Rulonik pociąć na około 5 centymetrowe kawałki, każdy delikatnie naciąć.
3.Układać ciasteczka na natłuszczonej blaszce odchylając nacięcia tworząc półksiężyce - tak, aby nacięcia się otworzyły.
4.Piec w nagrzanym piekarniku około 30-35 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu można oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze