Kruche rogaliki z makiem

4.49 (178 ocen)

Pyszne, kruche ciasteczka, których wykonanie jest szybkie i proste.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    1 kostka margaryny
    1 szklanka śmietany 18%
    1 łyżka cukru waniliowego
    Gotowa masa makowa
    Cukier puder
Wystaw ocenę:

4.49 (178 ocen)

Kruche rogaliki z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nożem posiekać mąkę z margaryną (margarynę można zetrzeć na tarce), dodać cukier i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto i wstawić do lodówki, na co najmniej 30 minut.
  • 2. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować na kształt prostokąta.
    Na brzegu ciasta nakładać pasek masy makowej i zwinąć w rulon. Kawałek z masą makową złożyć dwa raz - zawinąć rulonik tak, by nie miał możliwość otworzenia się podczas pieczenia, i odciąć od reszty ciasta. Rulonik pociąć na około 5 centymetrowe kawałki, każdy delikatnie naciąć.
  • 3. Układać ciasteczka na natłuszczonej blaszce odchylając nacięcia tworząc półksiężyce - tak, aby nacięcia się otworzyły.
  • 4. Piec w nagrzanym piekarniku około 30-35 minut w 180 stopniach.
    Po upieczeniu można oprószyć cukrem pudrem.

Porady

Równie pyszne będą z marmoladą lub dżemem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa makowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować