Do rogalików wykorzystałam resztę masy makowej z puszki, jaka mi pozostała z pieczenia ciasta
Składniki:
SKŁADNIKI NA 32 SZTUKI:
3 szklanki mąki pszennej typ 650 + do podsypania
szczypta soli
1-2 łyżki cukru pudru
20 dag masła
20 dag kwaśnej śmietany 18%
masa makowa z puszki – na każdy rogalik około 1 łyżeczki
cukier puder do posypania
Kruche rogaliki z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać , dokładnie wysiekać z zimnym masłem na kruszonkę, wymieszać z solą i cukrem pudrem.
Dodać śmietanę i wyrobić gładkie ciasto.
Zawinąć je w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na przynajmniej 12 godzin.
2.Po tym czasie podzielić ciasto na 4 części, każdą rozwałkować na okrągły placek o średnicy ok. 30 cm.
Placki pokroić na 8 trójkątów.
Na podstawie każdego trójkąta rozsmarować po łyżeczce masy makowej i od tej strony zwinąć, formując rogalik.
3.Rogaliki ułożyć na wyłożonej papierem blaszce, w ten sposób, aby ostry koniec trójkąta znalazł się pod spodem.
Piec około 20 minut w temperaturze 160 stopni z termo obiegiem (180 stopni bez).
Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze