Kruche rogaliki z makiem

4.5 (167 ocen)

Do rogalików wykorzystałam resztę masy makowej z puszki, jaka mi pozostała z pieczenia ciasta

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA 32 SZTUKI:
    3 szklanki mąki pszennej typ 650 + do podsypania
    szczypta soli
    1-2 łyżki cukru pudru
    20 dag masła
    20 dag kwaśnej śmietany 18%
    masa makowa z puszki – na każdy rogalik około 1 łyżeczki
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Kruche rogaliki z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać , dokładnie wysiekać z zimnym masłem na kruszonkę, wymieszać z solą i cukrem pudrem.
    Dodać śmietanę i wyrobić gładkie ciasto.
    Zawinąć je w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na przynajmniej 12 godzin.
  • 2. Po tym czasie podzielić ciasto na 4 części, każdą rozwałkować na okrągły placek o średnicy ok. 30 cm.
    Placki pokroić na 8 trójkątów.
    Na podstawie każdego trójkąta rozsmarować po łyżeczce masy makowej i od tej strony zwinąć, formując rogalik.
  • 3. Rogaliki ułożyć na wyłożonej papierem blaszce, w ten sposób, aby ostry koniec trójkąta znalazł się pod spodem.
    Piec około 20 minut w temperaturze 160 stopni z termo obiegiem (180 stopni bez).
    Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Masa makowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować