Kruche pierożki z dżemem z czarnej porzeczki

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kruche ciasteczka w formie pierożków idealne są na podwieczorek do kawy lub herbaty.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:

    - 1 szklanka mąki tortowej

    - 0,5 szklanki cukru pudru

    - 10 dag margaryny

    - 1 żółtko

    - 1 cukier waniliowy

    dodatkowo:

    - 0,5 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Ciastka Dżemy

Kruche pierożki z dżemem z czarnej porzeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na pół godziny do schłodzenia.
  • 2. Na stolnicy lekko posypanej mąką wałkujemy ciasto. Za pomocą szklanki wykrawamy krążki. Na każdy krążek nakładamy po pół łyżeczki dżemu. Składamy na pół formując pierogi. Widelcem robimy na brzegach wzorek i nakłuwamy.
  • 3. Pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut do zrumienienia. Gotowe!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować