Kruche ciasteczka z dżemem

4.5 (176 ocen)

  • 60 min

Pyszne kruche ciasteczka, które będą świetne na prezent:)

  • 60 min

Składniki:

  • na 25-30 ciasteczek:

    300 g mąki krupczatki,
    200 g zimnego masła,
    100 g cukru pudru,
    3 żółtka,
    mały słoiczek ulubionego dżemu lub powideł,
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Kruche ciasteczka z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę posiekać z masłem (masło powinno być w małych kawałeczkach), a następnie dodać żółtka i cukier. Wszystko połączyć i szybko zagnieść w kulę. Włożyć na pół godziny do lodówki. Po tym czasie rozwałkować ciasto (na grubość ok. 5 mm;) na podsypanym mąką blacie. Foremką do ciasteczek wykrawać odpowiedni kształt, w połowie wykrojonych ciasteczek zrobić otwór (najłatwiej specjalną wykrawaczką, ale można też użyć małej nakrętki lub innego narzędzia). Piec w 200 stopniach ok. 8-10 minut. Ciastka są gotowe, gdy tylko zaczną rumienić się na brzegach. Wyciągnąć je razem z blaszką do całkowitego ostudzenia. Po tym czasie na każde ciasteczko bez dziurki nałożyć 1/2 łyżeczki dżemu lub powideł i łączyć z ciastkiem z dziurką. Posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować