Kruche ciasteczka z kremem migdałowym oraz dżemem z czarnej porzeczki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Przepyszne kruche ciasteczka z delikatnym kremem idealne do popołudniowej kawy.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    -300g mąki pszennej
    -250g masła
    -100g cukru pudru
    -2 żółtka
    Krem:
    -1 budyń śmietankowy
    -2,5 szklanki mleka
    -1 olejek migdałowy
    -0.5 szkl. cukru
    -150g masła
    Dodatkowo:
    -czekolada mleczna
    -dżem z czarnej porzeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Ciastka Dżemy

Kruche ciasteczka z kremem migdałowym oraz dżemem z czarnej porzeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ciasto: Do miski umieszczamy mąkę ,schłodzone masło, cukier puder oraz żółtka. Całość wyrabiamy krótko do połączenia składników. Gotowe ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy na 1 godz do lodówki.
  • 2. 2. Krem migdałowy: Gotujemy budyń śmietankowy tak jak na opakowaniu. Gdy budyń ostygnie dodajemy pół kostki masła oraz olejek migdałowy. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
  • 3. 3. Pieczenie ciastek: Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 3mm i wykrawamy dowolnymi foremkami (u mnie posłużyły kwiatki). Wycięte ciastka kładziemy na wysmarowaną tłuszczem blachę i pieczemy w temp. 180 10-15min. Po upieczeniu ciastek pozostawiamy je do wystygnięcia
  • 4. 4. Przekładanie ciastek: Bierzemy wystygnięte ciastko smarujemy kremem oraz dżemem z czarnej porzeczki następnie przykrywamy drugim ciastkiem. Tak postępujemy z każdym kolejnym ciastkiem. Gotowe ciastka polewamy rozpuszczoną czekoladą lub lukrem. Smacznego

Porady

Jeśli ciasto będzie zbyt gęste można dodać żółtko.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować